Blog

Χηλοειδή – Υπερτροφικές ουλές

Πρόκειται για αντίδραση του συνδετικού ιστού σε τραύμα, όπως για παράδειγμα το τρύπημα των αυτιών ή την είσφρυση τρίχας. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα χειρουργικής τομής, ακόμη και αν γίνει άψογα η χειρουργική ραφή.  Υπερτροφικές ουλές συναντάμε και στα πλαίσια Ακμής.

Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα ή το πρόσωπο και εκτός από το ότι είναι αντιαισθητικές, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν αίσθημα τάσης, πόνο ή και κνησμό.

Φαίνεται πώς κάτι στο DNA ειδικά των έγχρωμων φυλών, κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο και γι αυτό εμφανίζουν πολύ συχνότερα υπερτροφικές ουλές απ’ ότι οι λευκοί.

Σε σχέση με τις χειρουργικές τομές, υπάρχουν θέσεις όπως το πηγούνι, ο λαιμός, οι ώμοι, η πλάτη και στο στέρνο που πιο συχνά εμφανίζουν υπερτροφικές ουλές.

Τέλος είναι γονιδιακά τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση αυτής της αντίδρασης του δέρματος και δυστυχώς μαθαίνουμε ότι το δέρμα έχει αυτή την δυσκολία επούλωσης μόνο όταν έχει ήδη εμφανισθεί.

Δυστυχώς παλαιότερα η άγνοια των Χειρουργών δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, καθώς στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν το Χηλοειδές, δημιουργούσαν σε αρκετές περιπτώσεις, ένα ακόμη μεγαλύτερο τραύμα-τομή, με αποτέλεσμα η ουλή να γίνεται σταδιακά πολύ χειρότερη.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία  χειρουργική τεχνική, στην οποία δεν αφαιρείται ολόκληρο το Χηλοειδές , αλλά γίνεται αφαίρεση του κεντρικού τμήματος ώστε να συμπλησιάσουν τα χείλη, χωρίς να επεκταθούν πέραν της αρχικής ουλής. Δεν πετυχαίνει πάντα δυστυχώς.

Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από πολύ παλιά, με σχετικά καλά αποτελέσματα, αν και κάπως επώδυνη,  είναι η ενέσεις τοπικά Κορτιζόνης. Η εφαρμογή γίνεται επάνω στην υπερτροφική ουλή. Συνήθως δεν αρκεί μία συνεδρία, αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται και από το μέγεθος,  την παλαιότητα , αλλά και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.

Σε κάποια χηλοειδή η εφαρμογή Κρυοθεραπείας επαφής, είναι αρκετά αποτελεσματική και σίγουρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιδείνωσης εφαρμόζοντας το υγρό Άζωτο.

Η πιο σύγχρονη μέθοδος , που εφαρμόζεται και στο ιατρείο μας,  είναι η Κρυοχειρουργική ή αλλιώς ενδοβλαβική κρυοθεραπεία.

Πρόκειται για ειδική μέθοδο ψεκασμού υγρού Αζώτου, που βρίσκεται στους -160 περίπου βαθμούς Κελσίου, μέσα στο ίδιο στο χηλοειδές και όχι εξωτερικά όπως γινόταν παλαιότερα. Γίνεται μετά από τοπική αναισθησία στο χηλοειδές και περιφερικά της ουλής. Στην συνέχεια με ειδικό εξοπλισμό, γίνεται σταθερός ψεκασμός υγρού Αζώτου με  βελόνα μέσα στην ουλή, για χρονικό διάστημα από 20 λεπτά μέχρι και μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος  της υπερτροφικής ουλής.

Αμέσως μετά το τέλος της Κρυοχειρουργικής επέμβασης, καλύπτουμε με γάζες και δίνονται οδηγίες περιποίησης.Μπορεί να υπάρχει πόνος τις πρώτες μία με δύο ημέρες, και για αυτό προτείνονται παυσίπονα σε καθημερινή βάση. Στην συνέχεια ο ιστός του χηλοειδούς αρχίζει να καταστρέφεται και να αποπίπτει σιγά-σιγά με την μορφή ορώδους υγρού. Αυτή η διαδικασία κρατά περίπου δέκα με είκοσι μέρες, ανάλογα το μέγεθος της ουλής. Τελικά η περιοχή στεγνώνει και σχηματίζεται μια κρούστα που όταν πέσει, αποκαλύπτεται το καθαρό δέρμα.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της Κρυοχειρουργικής μεθόδου, θα αξιολογηθεί περίπου στους τρεις με τέσσερις μήνες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αν και σε μεγάλες και παλαιές ουλές, πιθανά να χρειάζεται και επαναληπτική θεραπεία.

Designed and Developed by JIT
Top