Blog

Ροδόχρους νόσος – Ροδόχρους Ακμή

Πρόκειται για συχνό νόσημα που προσβάλλει το πρόσωπο αντρών και γυναικών και  έχει ποικίλη συμπτωματολογία.  Μπορεί να προσβάλει νεαρούς  ενήλικες αλλά συνήθως εμφανίζεται μετά τα 40.

Οι Ασθενείς συχνά παραπονιούνται για Flashing, δηλαδή απότομο κοκκίνισμα στο πρόσωπο, συνήθως μετά από ένταση, άσκηση και άγχος.

Συνηθέστερα προσβάλλονται οι παρειές, το μέτωπο, το πηγούνι και η μύτη.

Στην αρχή εμφανίζονται μικρά ερυθρά στίγματα-βλατίδες. Στο επόμενο στάδιο παρουσιάζονται μικροσκοπικές φλύκταινες με κίτρινο κεφαλάκι.

Αργότερα παρατηρείται μια μόνιμη αγγειοδιαστολή αγγείων και εμφάνιση ευρυαγγειών.

Στο τελικό στάδιο έχουμε παραμόρφωση της μύτης και δημιουργία μίας εικόνας γνωστής ως ρινόφυμα. Εδώ η μύτη είναι διογκωμένη, κοκκινοιώδης και γενικά θυμίζει μελιτζάνα.

Είναι απαραίτητο να την διαχωρίσουμε από την νεανική Ακμή, κυρίως λόγω της διαφορετικής πορείας και πρόγνωσης που έχουν, και λιγότερο λόγω της αγωγής που είναι αρκετά όμοιες. Στην Ροδόχρου Ακμή δεν έχουμε μαύρα στίγματα και ούτε κύστες,  και στην νεανική Ακμή δεν έχουμε ευρυαγγείες και ρινόφυμα.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιου βαθμού αγγειοκινητική διαταραχή  που πυροδοτείται από συγκινησιακούς παράγοντες.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την πορεία της νόσου, εκτός από το άγχος, είναι οτιδήποτε προκαλεί αγγειοδιαστολή, όπως: καυτά φαγητά και ροφήματα, φαγητά με πολλά καρυκεύματα, το αλκοόλ, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας στο περιβάλλον, από το ζεστό περιβάλλον σε κρύο και το αντίθετο και γενικότερα η ζέστη και ο ήλιος.

Ακόμη, η χρήση τοπικά Κορτιζόνης μπορεί να επιδεινώσει την Ροδόχρου, και να προκαλέσει νωρίτερα την δημιουργία ευρυαγγειών στο πρόσωπο.

Τέλος στην αιτιολογία της Ροδόχρου Ακμής, εμπλέκεται το παράσιτο Demodex,  που αποτελεί φυσιολογικό ξενιστή του τριχικού θυλάκου και βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς στην Ροδόχρου. Το γεγονός ότι μετά την θεραπεία ο αριθμός τους δεν μειώνεται, δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες για το πόσο τελικά ρόλο παίζει το παράσιτο αυτό, στην ανάπτυξη της νόσου.

Αρχικά πρέπει να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού οι παράγοντες έκλυσης της νόσου. Αποφυγή δηλαδή συγκινησιακού stress, ζεστών φαγητών και ροφημάτων, καρυκεύματα στα φαγητά και  αλκοόλ. Σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος , αν και καλύτερα να αισθάνεστε κρύο παρά ζέστη. Προστασία από τον ήλιο με  αντηλιακά και καπέλο το καλοκαίρι.

Θεραπευτικά μπορούμε να ξεκινήσουμε με τοπικά σκευάσματα Μετρονιδαζόλης και Αζελαικού οξέος, και εφόσον δεν είναι αρκετά για τον έλεγχο της νόσου μπορούμε να περάσουμε στις αγωγές από το στόμα.

Πάρα πολλοί ασθενείς απαλλάσσονται του προβλήματος για πολλά χρόνια με ένα κύκλο αγωγής με Τετρακυκλίνες, που συνήθως κρατάει 4 με 6 μήνες.

Αν όμως οι υποτροπές είναι συχνές, τότε προτιμότερο να περάσουμε σε αγωγή με Ισοτρετινοΐνη. Πρόκειται για παράγωγο της Βιταμίνης Α, που δίνουμε και στους έφηβους με Ακμή. Το πρωτόκολλο ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι από 3 μήνες έως και 9 μήνες, με διαφορετικές φυσικά δόσεις από αυτές της κλασικής Ακμής.

Περιμένουμε να έρθουν στην χώρα μας το  gel  Brimonidine  το οποίο βοηθά αν έχουμε συχνά Flashings και την κρέμα Ivermectin, που βοηθά την Ροδόχρου μέσω μείωσης των αριθμών Demodex.

Για τα περιστατικά που έχουν αναπτύξει μόνιμα ερυθρότητα το Pulsed Dye Laser είναι η μόνη λύση.

Τέλος για τις περιπτώσεις με σοβαρό Ρινόφυμα, μπορεί να γίνει αποκατάσταση της δυσμορφίας της μύτης με CO2 Laser ή σε πιο προχωρημένες καταστάσεις Χειρουργική αποκατάσταση.

Designed and Developed by JIT
Top