Blog

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για την Ακμή

Η Ακμή θεραπεύεται, αρκεί να ζητήσεις την συμβουλή του  Δερματολόγου σου! Η  Ακμή είναι μία πολύ συχνή κατάσταση, που εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους, και οφείλεται σε υπεραντιδραστικότητα του σμηγματογόνου αδένα και απόφραξης του πόρου του.

Όπως μας εξηγεί η Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Δέσποινα Αρναούτογλού η ακμή συνήθως επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου και του Χειμώνα, ενώ προς την Άνοιξη και το Καλοκαίρι ο ήλιος και η θάλασσα βοηθούν στην υποχώρηση της Ακμής.
Θεωρείται ότι έχει ένα είδος κληρονομικής επιβάρυνσης, μια και μεταξύ όλων των άλλων χαρακτηριστικών, κληρονομούμε και το λιπαρό δέρμα ή  δέρμα με τάση Ακμής. Από κει και πέρα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να δράσουν και να βοηθήσουν στην εμφάνιση, την επιδείνωση, ή την υποτροπή της Ακμής.

  • Ορμονικές διαταραχές όπως, υπερπαραγωγή ανδρογνων- Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ανεπαρκή Οιστρογόνα, υπερπαραγωγή Προγεστερόνης και υπερπαραγωγή Θυροξίνης εμπλέκονται στην παθογένεια της Ακμής.
  • Μικροβιακοί παράγοντες όπως το Προπιονικό βακτηρίδια της Ακμής ή ο Σταφυλόκοκκος, επίσης εμπλέκονται στην πρόκληση  της Ακμής.
  • Ακόμη η  Ακμή επιδεινώνεται στο θερμό, υγρό-τροπικό κλίμα, μετά από την χρήση φαγεσωρογόνων καλλυντικών και την λήψη φαρμάκων. Η πιο συχνή φαρμακευτική ουσία που προκαλεί Ακμή είναι η Κορτιζόνη.
  • Υπάρχουν τέλος, πολλές θεωρίες για τον ρόλο της διατροφής στην επιδείνωση της Ακμής. Σύμφωνα με αυτές η Σοκολάτα και τα λίπη γενικότερα,  επιδεινώνουν την κλινική εικόνα της Ακμής.

Εσφαλμένα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ακμή είναι πρόβλημα των εφήβων μόνο.
Όμως μπορεί να εμφανιστεί  και στους πρώτους μήνες της ζωής ( Βρεφική Ακμή ), σαν αποτέλεσμα διέγερσης των σμηγματογόνων αδένων από τα ανδρογόνα της μητέρας, μέσω του πλακούντα ή αργότερα κατά τον θηλασμό, εφόσον η μητέρα παίρνει ανδρογόνα. Αργότερα στην ηλικία του Δημοτικού, αρχίζουν να εμφανίζονται τα «μαύρα στίγματα» ή  αλλιώς ανοικτοί φαγέσωρες  (Φαγεσωρική Ακμή- ). Με την έναρξη της εφηβείας συναντάμε εκτός από τα μαύρα στίγματα και μικροσκοπικές λευκές κύστες ή αλλιώς κλειστοί φαγέσωρες , πιο συχνά σε κοπέλες. Η ( Κοινή Ακμή ) είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, με την μέγιστη δραστηριότητα να εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 15 με 18. Εκδηλώνεται κυρίως σε πρόσωπο και λιγότερο στη πλάτη. Εδώ μπορούμε να έχουμε και μαύρα στίγματα, και κλειστούς φαγέσωρες, αλλά και φλυκταινίδια. Συνήθως υποχωρεί μετά την εφηβεία. Επίσης έχει παρατηρηθεί, κυρίως σε αγόρια της εφηβείας, μια πολύ βαρεία μορφή Ακμής που είναι γνωστή  σας Οζοκυστική και εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά μιάς πολύ βαριάς λοίμωξης. Όμως δεν είναι λίγα και τα περιστατικά της Όψιμης Ακμής, που προσβάλει κυρίως κοπέλες και γυναίκες, είτε λόγω κάποιων ορμονικών διαταραχών, είτε χωρίς σαφές αίτιο.

Σαφώς σε κάθε είδος Ακμής και ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπειών.  Όμως για όλα τα περιστατικά, υπάρχουν κάποια γενικά  μέτρα που είναι κοινά και απαραίτητα ανεξάρτητα από τον τύπο και την έκταση της Ακμής,  και ανεξάρτητα από την  ηλικία:

  • Η καθαριότητα του δέρματος ώστε να απομακρύνονται το σμήγμα και μικρόβια. Χρησιμοποιούμε ανάλογα την περίπτωση, καθαριστικά με σκοπό να βοηθήσουμε την σμηγματορύθμιση.
  • Αποφύγετε να ξύνετε ή να πιέζετε τα σπυράκια. Υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλείτε από μόνοι σας κύστες με την πίεση και ίσως και ουλές.
  • Η συχνή χρήση υγρού make up και το ανεπαρκές ντεμακιγιάζ, σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά την Ακμή.
  • Για τα νεαρά κορίτσια καλό είναι να κρατάτε τα μαλλιά σας αλογοουρά, για να μην επηρεάζεται το πρόσωπό σας με το λίπος ή τους ρύπους των μαλλιών σας.

Θεραπευτικά η αγωγή μπορεί να είναι τοπική ή από το στόμα, ανάλογα με το περιστατικό. Ο Δερματολόγος μετά από εκτίμηση δερματολογική, θα αποφασίσει το θεραπευτικό σχήμα και τους συνδυασμούς μεταξύ θεραπειών που χρειάζεστε.
Τα τοπικά σκευάσματα είναι παρά και υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί αυτών. Ανάλογα με την κλινική εικόνα, την εποχή και την ηλικία, ο Δερματολόγος αποφασίζει τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί και για ποιο χρονικό διάστημα
Θεραπεία από το στόμα μέχρι πριν από μερικά χρόνια στηριζόταν αποκλειστικά σχεδόν, στην χρήση αντιβιώσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η λύση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν τα φλεγμονώδη στοιχεία της ακμής είναι έντονα και φυσικά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Η αγωγή με Βιταμίνη Α είναι σαφώς η πιο αποτελεσματική θεραπεία, εκτός από τις περιπτώσεις των κοριτσιών που στην αιτιολογία της Ακμής εμπλέκεται ορμονικός παράγοντας, οπότε απαιτείται και ορμονική υποστήριξη.

Οι παρακάτω αποτελούν συμπληρωματικές θεραπείες ανάλογα με το είδος της Ακμής και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς:

  1. Καθαρισμός προσώπου με ατμό, που ουσιαστικά καθαρίζει τους πόρους από το περιεχόμενό τους.
  2. Peelings με οξέα φρούτων, που καυτηριάζουν τα σπυράκια και απαλλάσσουν από μελαχρωματικά σημάδια της Ακμής.
  3. Φωτοδυναμικά Peelings, που συνδυάζουν τα οξέα φρούτων με φωτοθεραπεία.
  4. Φωτοθεραπεία LED , όπου χρησιμοποιούμε το μπλε χρώμα για την ενεργό Ακμή και το μωβ αν υπάρχουν ταυτόχρονα και σημάδια.
  5. Ενέσιμη Μεσοθεραπεία για την αντιμετώπιση Ακμής που δεν μπορεί να μπει σε άλλη αγωγή . Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα για τις Μεσοθεραπείες Ακμής. Ένα καλό και αποτελεσματικό σχήμα , είναι οι 15μερες συνεδρίες για διάστημα που αλλάζει ανάλογα με το πρόβλημα.
  6. Roller Μεσοθεραπεία  για τις ουλές Ακμής. Χρειάζονται δύο ή τρεις συνεδρίες με μεσοδιαστήματα ενός μήνα.
  7. Laser για ουλές περισσότερο βαθιές και εκτεταμένες Ανάλογα την περίπτωση χρειάζονται 3-5 συνεδρίες ανά 3-5 εβδομάδες.
  8. PRP θεραπεία για τις ουλές Ακμής. Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί τα Αιμοπετάλια του αίματος του ίδιου του ασθενή για την διέγερση επουλωτικών διαδικασιών. Φαίνεται ότι επειδή δεν χρησιμοποιούμε ξένη προς τον οργανισμό ουσία, η αποκατάσταση είναι σαφώς γρηγορότερη.
Designed and Developed by JIT
Top