Blog

ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Το μελάνωμα αποτελεί έναν συχνό και ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο, που μπορεί να δώσει σχετικά γρήγορα μεταστάσεις σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Οφείλεται σε ανώμαλη ανάπτυξη των μελανοκυττάρων που παράγουν μελανίνη και μπορεί να εμφανισθεί οπουδήποτε, αλλά κυρίως σε σημεία του σώματος που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Στις γυναίκες πιο συχνά στις γάμπες και στους άνδρες στον θώρακα ή την πλάτη. Άλλοτε εμφανίζεται ξαφνικά σε εντελώς καθαρό δέρμα και άλλοτε σε έδαφος μιας παλιάς ελιάς, οπότε και αρχίζει αλλαγή στα χαρακτηριστικά της.

Στοιχεία ύποπτα για την ανάπτυξη Μελανώματος είναι η ανώμαλη περιφέρεια της ελιάς, η ασυμμετρία και τα πολλά χρώματα μαζί στην ίδια ελιά.

 

Η αλφαβήτα του μελανώματος

Α – Ασυμμετρία

Ασύμμετρες αναπτύξεις όπου το ένα μέρος του σπίλου είναι διαφορετικό από το άλλο.

Β – Ανώμαλη περιφέρεια

Το μελάνωμα έχει συνήθως ανώμαλη περιφέρεια, δαντελωτή

C – Πολυχρωμία

Πολλαπλοί χρωματισμοί στην ίδια ελιά βάζουν την υποψία μελανώματος

D – Ευμεγέθης βλάβη

Βλάβη με μέγεθος πάνω από 6 χιλιοστά είναι συχνά βλάβες ύποπτες

Ποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν Μελάνωμα κάποια στιγμή στην ζωή τους:

  • Άτομα με λευκό δέρμα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια.
  • Άτομα με πάνω από 50 σπίλους-ελιές
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλου δερματικού καρκίνου
  • Άτομα με ιστορικό εγκαυμάτων από τον ήλιο
  • Άτομα που εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο ή κάνουν solarium
  • Άτομα που εμφανίζουν αλλαγές σε σπίλο που προϋπήρχε
  • Άτομα που έχουν δυσπλαστικούς σπίλους ( η διάγνωση γίνεται από τον Δερματολόγο)
  • Πως μπορείτε να προστατευτείτε από το Μελάνωμα

Μεγάλη σημασία έχει ή προστασία από τον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι υπεύθυνες για την πρόκληση του Μελανώματος αλλά και των άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος. Καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες (12.00 μμ με 4.00 μμ). Χρησιμοποιήστε καπέλο, γυαλιά και ρούχα με μακριά μανίκια εάν πρέπει να κυκλοφορήσετε αυτές τις ώρες.

Να θυμάστε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία περνά μέσα από ελαφρύ ρουχισμό , τα παράθυρα και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Επίσης μην ξεχνάτε να προφυλάσσεστε από την UV ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, το χιόνι και τον πάγο

Αποφύγετε υπερβολές στην ηλιοθεραπεία και μην κάνετε solarium.

Να χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα ευρέως φάσματος που απορροφούν ή αντανακλούν και τους δυο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας , Α και Β. Φροντίστε να έχουν δείκτη προστασίας από 30 SPF και πάνω.

Μην χρησιμοποιείται τα αντηλιακά για να παρατείνεται την έκθεσή σας στον ήλιο νομίζοντας ότι είστε ασφαλείς . Είναι παγίδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές φορές τα άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακά έχουν την τάση να εκθέτουν το δέρμα τους υπερβολικά στον ήλιο, ακόμα κι αν δεν κάνουν επανάληψη της εφαρμογής του αντηλιακού συχνά.

Τέλος η αυτοεξέταση σε καλά φωτισμένο χώρο ανά τρίμηνο και η εξέταση από Δερματολόγο με Δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση ανά έτος είναι τα κύρια μέσα για προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Η θεραπεία του μελανώματος είναι χειρουργική. Η πρώιμη διάγνωση όμως προστατεύει από τις μεταστάσεις που εμφανίζονται πάρα πολύ συχνά σε αυτόν τον πολύ επιθετικό τύπο καρκίνου. Στα προχωρημένα στάδια εφαρμόζονται συνδυαστικά , χημειοθεραπείες , ακτινοβολίες ή ανοσοθεραπεία.

Επιβάλλεται αλλά είναι και εύκολο να προστατευτείτε από τον ήλιο. Επιβάλλεται αλλά είναι και εύκολο να εξετάζεστε συστηματικά από τον Δερματολόγο για να αποφύγετε δυσάρεστες εξελίξεις από την αλλαγή μιας ελιάς ή την εμφάνιση μιας νέας ύποπτης βλάβης.

Designed and Developed by JIT
Top