Blog

Κνίδωση- Αγγειοίδημα

Πρόκειται για κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθρών  πομφών με έντονο κνησμό. Μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε στο σώμα  και να συνδυάζεται με οίδημα στα χείλη και γύρω από τα μάτια. Την κατάσταση συνοδεύει έντονος κνησμός

Ο κνιδωτικός πομφός είναι αποτέλεσμα απελευθέρωσης ισταμίνης και άλλων ουσιών από τα κοκκία των μαστοκυττάρων. Η αποκοκκίωση αυτή μπορεί να οφείλεται σε μία μεγάλη ποικιλία αιτιών και μηχανισμών δράσης.

Φάρμακα, τροφές, βακτηρίδια, εισπνεόμενα αλλεργιογόνα και κάποια  νοσήματα, είναι σε γενικές γραμμές τα αίτια της Κνίδωσης και του Αγγειοιδήματος

Η κλινική εικόνα είναι τόσο παθογνωμονική που μπορεί να βάλει την διάγνωση. Η λήψη ενός πολύ λεπτομερούς ιστορικού, συνήθως μας οδηγεί στο αίτιο.

Μπορεί όμως να χρειάζεται να γίνουν κάποιες εξετάσεις για να βρεθεί το αίτιο που προκαλεί το νόσημα.

Έτσι προτείνονται Prik Test και RAST Test, πλήρης βιοχημικός έλεγχος, γενική αίματος, IgE, ΤΚΕ, ανοσολογικός έλεγχος, μέτρηση σιδήρου, φεριττίνης και έλεγχος θυρεοειδούς.

Μπορεί να έχουμε την Οξεία Κνίδωση, την Χρόνια Κνίδωση

Οξεία Κνίδωση

Έχει οξεία εμφάνιση, με  ή χωρίς Αγγειοίδημα και διαρκεί έως 6 εβδομάδες.     Αίτια που μπορεί να προκαλέσουν Οξεία Κνίδωση, είναι οξεία λοίμωξη από το ανώτερο αναπνευστικό, Ηπατίτιδα, Λοίμωξη από Μυκόπλασμα, βακτηρίδια συνήθως μετά από οδοντιατρικές εργασίες, Τροφική Αλλεργία, Αλλεργία σε Φάρμακα, πιο συχνά αλλεργία σε Αντιβιοτικά. Ακόμη μπορεί να οφείλεται σε Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σε εμβόλια, σε τσιμπήματα ή δήγματα.

Μπορεί να οδηγήσει σε Αναφυλακτικό Σοκ, κατάσταση επικίνδυνη για την ζωή. Τέλος η οξεία εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων επεισοδίων Αγγειοιδήματος χωρίς Κνίδωση , μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα που περιέχουν  ACE (angiotensin-converting enzyme inhibitor)

Χρόνια Κνίδωση

Είναι η κατάσταση στην οποία η εμφάνιση των κνιδωτικών πομφών, με εξάρσεις και υφέσεις διαρκεί πάνω από έξι εβδομάδες.

Μπορεί να έχουμε και Κνίδωση και Αγγειοίδημα, καθώς και ένα χαρακτηριστικό  κλινικό σημείο που ονομάζεται Δερμογραφισμός.

Εκλυτικά αίτια ενός επεισοδίου μπορεί να είναι φυσικοί παράγοντες όπως το νερό, η πίεση, το κρύο, ο ήλιος και η ζέστη γενικότερα. Φάρμακα όπως τα Αντιφλεγμονώδη, χρωστικές και συντηρητικά τροφίμων, χρόνιες λοιμώξεις όπως το Ελικοβακτηρίδιο του στομάχου και τα παράσιτα του εντέρου, Διαταραχές του Θυρεοειδούς, Λέμφωμα, Αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο Ερυθηματώδης Λύκος, είναι μερικά ακόμη αίτια πρόκλησης Κνιδώσεως.

Είναι υπεραισθησία στην τριβή. Η πρόκληση Δερμογραφισμού,  χρησιμοποιείται από Δερματολόγους και Αλλεργιολόγους για διαγνωστικούς λόγους. Η τριβή με ένα γλωσσοπίεστρο για παράδειγμα, μπορεί να αναπαράγει την κλινική εικόνα, δηλαδή να εμφανιστεί στο σημείο τριβής πομφός μέσα σε 5 με 6 λεπτά και  κάποιες φορές με συνοδό κνησμό. Ο πομφός συνήθως διαρκεί 15 με 30 λεπτά. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που καθυστερεί να εμφανιστεί αλλά και να υποχωρήσει.

Οξεία Κνίδωση

Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μπορούμε να δώσουμε Κορτιζόνη ενδοφλέβια, ενδομυϊκά,  ή από το στόμα. Απαραίτητη η χρήση ενός ή και δύο διαφορετικών μαζί Αντιισταμινκών (Cetirizine, Loratidine, Desloratadine, Cetirizine, Levocetirizine, Rupatadine κλπ) Κατά την διάρκεια της αγωγής που κρατά τρεις με τέσσερις εβδομάδες, πρέπει να μπαίνει ο ασθενής σε Δίαιτα Κνιδώσεως. Τέλος όταν έχουμε Αναφυλακτικό Σοκ, η  χρήση Αδρεναλίνης σώζει ζωές.

Χρόνια Κνίδωση

Ανάλογα με την σοβαρότητα και τα εκλυτικά αίτια, μπορεί να χρειαστεί να δοθεί Κορτιζόνη από το στόμα μέχρι να ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το νόσημα. Ίσως να χρειαστεί στην συνέχεια για κάποιες εβδομάδες, η Κορτιζόνη να παραμείνει σε χαμηλές δόσεις, σταδιακά μειούμενες.

Οπωσδήποτε δίνουμε για εβδομάδες ή και μήνες, ένα ή και ταυτόχρονα δύο διαφορετικά Αντιισταμινικά (Cetirizine, Loratidine, Desloratadine, Cetirizine, Levocetirizine, Rupatadine κλπ).

Σε χρόνια βάση, σε επίμονα περιστατικά, μπορούμε να δώσουμε Μοντελουκάστη, Κυκλοσπορίνη, Μεθοτρεξάτη, Δαμψόνη και Φωτοθεραπεία.

Ακόμη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία ο Βιολογικός παράγοντας Omalizumab ( Xolair ).

Τέλος, θέση στην θεραπεία της χρόνιας Κνίδωσης Ιδιοπαθούς τύπου, (Ιδιοπαθής ονομάζεται η Κνίδωση που δεν έχει γνωστή αιτία και πιθανολογείται ότι σχετίζεται πολύ με το άγχος) έχουν και τα Αντικαταθλιπτικά, συνήθως συνδυαστικά με κάποιο Αντιϊσταμινικό.

Designed and Developed by JIT
Top