Blog

Η Ψωρίαση θεραπεύεται

Η ενέσιμη θεραπεία που καθαρίζει το δέρμα και προστατεύει από επιπλοκές της  Ψωρίασης

Η Ψωρίαση είναι ένα πρόβλημα που καλούμαι να λύσω καθημερινά στο ιατρείο μου. Συνήθως συναντώ ασθενείς που είναι απογοητευμένοι από τις θεραπευτικές λύσεις που τους έχουν δοθεί κατά καιρούς. Έχουν κουραστεί να σκέφτονται τι θα φορέσουν ώστε να μην φαίνεται το εξάνθημά τους, να ψάχνουν απομονωμένες παραλίες για να κάνουν το μπάνιο τους, να κρύβουν τα χέρια για να μην φανούν τα λέπια στο δέρμα και τα άρρωστα νύχια τους. Για αυτό οι ασθενείς με Ψωρίαση είναι για τους περισσότερους Δερματολόγους μια πρόκληση.

Για μένα προσωπικά είναι χαρά το να συνεργάζομαι με ασθενείς που πάσχουν από την νόσο, γιατί ξέρω πως με τις νέες θεραπείες μπορώ να τους κάνω ευτυχισμένους βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Δεν υπάρχει ωραιότερο στο λειτούργημά μου, από το να βλέπω ασθενείς που μπαίνουν στο γραφείο μου διστακτικοί και ίσως αρνητικοί, και βγαίνουν χαμογελαστοί!

Για όλους εσάς που είτε δεν γνωρίζεται τι είναι η ψωρίαση, είτε πάσχετε και θέλετε να ενημερωθείτε για τις νέες θεραπείες, έχω ετοιμάσει 5 ερωτήσεις και απαντήσεις που πιστεύω θα καλύψουν σε γενικές γραμμές όλες σας τις απορίες.

  1. Τι είναι η Ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια Αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. 

Προσβάλλει το ίδιο συχνά άντρες και γυναίκες.

Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 20-35 ετών.

Μπορεί να αφορά νεαρούς ενήλικες οι οποίοι έχουν κάποιο συγγενή με ψωρίαση και αυτοί  έχουν συνήθως πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση της ψωρίασης (Τύπος Ι ). Μπορεί όμως να  αφορά και  άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 50-60 ετών, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ηπιότερη και λιγότερο εκτεταμένη ψωρίαση  (Τύπος ΙΙ).

Οι πιο συχνές εντοπίσεις τις νόσου είναι οι αγκώνες και τα γόνατα, με την μορφή ερυθηματωδών πλακών, καλυμμένες με λευκωπό λέπι. Πρόκειται για χρόνιο νόσημα με εξάρσεις και υφέσεις.  Είναι πολλά τα  περιστατικά, που η νόσος τους παραμένει σταθερή με μία ή δύο πλάκες για πάρα πολλά χρόνια χωρίς καμία επέκταση.

Παράγοντες  όπως το άγχος, η κακή ποιότητα διατροφής, το τσιγάρο και το αλκοόλ, μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα.

  1. Είναι απλά ένα δερματολογικό νόσημα;

Η Ψωρίαση θεωρείται ένα πολυσυστηματικό νόσημα, καθώς εκτός από το δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής και τα νύχια, μπορεί να προσβάλλει  τις αρθρώσεις και να συνδυάζεται  με Μεταβολικό  Σύνδρομο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ψωριασικοί ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στις παθήσεις από το Καρδιαγγειακό,  στην εμφάνιση Σακχαρώδη διαβήτη, Δυσλιπιδαιμίας, αύξησης του Ουρικού οξέως  κλπ.

Ακόμη οι ασθενείς με Ψωρίαση πάσχουν πολύ πιο συχνά από τον γενικό πληθυσμό, από Κατάθλιψη.

  1. Ποια είναι τα αίτια της Ψωρίασης;

Θεωρείται ότι είναι διαταραχή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας. Φυσιολογικά ο κύκλος πολλαπλασιασμού-ανανέωσης  είναι 28 ημερών, αλλά στην Ψωρίαση είναι επτά φορές πιο γρήγορος, φτάνοντας να  είναι μόνο  4 ημερών.

Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό Ψωρίασης, αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός μεταβίβασης. Πιστεύεται ότι υπάρχει ένα συνδυασμός γενετικών, αυτοάνοσων και περιβαλλοντικών παραγόντων,  που δρουν  προκειμένου να εκδηλωθεί κλινικά η Ψωρίαση.

Έχει αποδειχθεί ότι η Ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί και μετά  από Στρεπτοκοκκική Λοίμωξη από το ανώτερο αναπνευστικό. Αυτό συνηθέστερα αφορά  παιδιά και εφήβους με οικογενειακό ιστορικό Ψωρίασης.

Η αιφνίδια έναρξη και εκτεταμένη προσβολή , πολλές φορές οφείλεται στην λοίμωξη από τον ιό  HIV.

Ακόμη, η Ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί  και μετά από λήψη φαρμάκων όπως είναι το Λίθιο, τα Ανθελονοσιακά φάρμακα, η Κορτιζόνη από το στόμα, οι ενέσεις Ιντερφερόνης  και οι β-αναστολείς για την καρδιά.

Παράγοντες επιδείνωσης και υποτροπής της Ψωρίασης, είναι το Αλκοόλ,  η παχυσαρκία, το ψυχρό κλίμα (αν και κάποιοι επιδεινώνονται το Καλοκαίρι), το τραύμα και  η τριβή  λόγω φαινομένου Koebner, και τέλος ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης και επιδείνωσης είναι το άγχος.

  1. Ποιοι είναι οι τύποι της Ψωρίασης του δέρματος;

Υπάρχουν αρκετές μορφές της νόσου, αλλά η συχνότερη μορφή Ψωρίασης είναι η λεγόμενη «Κατά πλάκας». Επιγραμματικά οι υπόλοιποι τύποι είναι: Σταγονοειδής Ψωρίαση, Φλυκταινώδης Ψωρίαση, Ερυθροδερμική Ψωρίαση, Ψωρίαση παλαμών και πελμάτων, Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, Ψωρίαση ονύχων, Ανάστροφη Ψωρίαση.

Η κατά πλάκας Ψωρίαση, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, χαρακτηρίζεται από πλάκες ερυθρές με στερεά προσκολλημένο λευκωπό λέπι. Συνήθως αφορά αγκώνες και γόνατα, και στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει σε αυτές τις εντοπίσεις. Μπορεί όμως να εμφανιστούν βλάβες και αλλού στο σώμα, και μάλιστα μικρότερες πλάκες σταδιακά να ενώνονται και να σχηματίζουν μεγαλύτερες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν οι πλάκες της Ψωρίασης, μπορεί να υπάρχει και βασανιστικός κνησμός. Η Κατά Πλάκας Ψωρίαση μπορεί να συνδυάζεται με προσβολή του τριχωτού της κεφαλής και των ονύχων.

  1. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Ψωρίασης;

Παραδοσιακά  η Ψωρίαση αντιμετωπιζόταν με κρέμες, αλοιφές και συνδυασμούς τοπικών σκευασμάτων. Η επιστήμη της έρευνας όμως, την τελευταία εικοσαετία σχεδόν, μας έδωσαν λύσεις για δέρμα χωρίς πλάκες, λέπια και χωρίς κνησμό.

Σήμερα η Ψωρίαση, όσο σοβαρή και αν είναι, αντιμετωπίζεται με πλέον με απίστευτη αποτελεσματικότητα με Βιολογικούς παράγοντες. Πρόκειται για ενέσεις σαν εμβόλιο, που μπορεί ο ασθενής να την κάνει μόνος του και να δει άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα.

Είναι εύκολη και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου.

Η θεραπεία με τους Βιολογικούς παράγοντες δεν είναι μια θεραπεία απλά για δέρμα καθαρό. Είναι μια θεραπεία που προστατεύει στο μέγιστο δυνατό από τις επιπλοκές της νόσου. Με τους Βιολογικούς παράγοντες προσφέρεται λύση στο δερματικό πρόβλημα και ταυτόχρονα προστασία από τις παραμορφώσεις τις Ψωριασικής Αρθρίτιδας, από το Έμφραγμα, το Εγκεφαλικό, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και γενικότερα το Μεταβολικό Σύνδρομο.

Για κάθε περιστατικό είναι βέβαιο πως υπάρχει ένας Βιολογικός παράγοντας που θα δώσει τέρμα στα  προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετώπιζε μέχρι τώρα ο ασθενής με Ψωρίαση.

Tα Infliximab (Remicade), Etanercept (Enbrel), Adalimumab (Humira), Ustekinumab (Stelara), Sekukinumab (Cosentyx)  είναι μερικοί από τους διαθέσιμους στην χώρα μας παράγοντες.   Τέλος η  Apremilast (Otezla), που είναι σε μορφή χαπιού, φαίνεται να έχει επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά στην Ψωρίαση τριχωτού, παλαμών, πελμάτων, ονύχων.

Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω σύνδεσμο  https://arnaderm.gr/psoriasi/#1508587688245-8fece3c1-5faf για να ενημερωθείτε λεπτομερέστερα για την Ψωρίαση και την θεραπεία της.

Designed and Developed by JIT
Top