Blog

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για την αντηλιακή προστασία

Γενικά ο κόσμος ενώ γνωρίζει ότι πρέπει να προστατεύεται είναι απρόθυμος στο να χρησιμοποιήσει αντηλιακά μέτρα. Θεωρεί υπερβολή την χρήση του αντηλιακού όλο τον χρόνο, Χειμώνα και Καλοκαίρι. Αποφεύγει την χρήση του αντηλιακού μέσα στην πόλη. Πιστεύει ότι είναι αστεία η χρήση του αντηλιακού ενώ οδηγούν και πολλοί αγνοούν τις οδηγίες των Δερματολόγων για να αποφεύγουν το συστηματικό solarium. Τέλος πολλοί θεωρούν ότι με την  χρήση του αντηλιακού δεν επιτρέπεται η σύνθεση της βιταμίνης D, ειδικά αν γίνεται πολύ συχνή χρήση

Επίσης υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με αντηλιακό δείκτη SPFκαι το ποια αντηλιακά φίλτρα πρέπει να έχουν τα αντηλιακά.

Θα προσπαθήσω λοιπόν να απαντήσω σε ερωτήματα που δέχομαι συχνά στο ιατρείο σχετικά με την αντηλιακή προστασία και ειδικότερα την χρήση του αντηλιακού.

  1. Γιατί να βάζουμε αντηλιακό και το Χειμώνα?

Γιατί ο χειμερινός ήλιος μόνο αθώος δεν είναι

Τον Χειμώνα η γη βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και μπορεί να ακούγεται αυτό παράξενο καθώς τον χειμώνα έχει κρύο, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι εποχές δεν σχετίζονται με την απόσταση της γης από τον ήλιο αλλά με την κλίση που έχει ο άξονας της γης. Τον Χειμώνα μπορεί οι UVB να εξασθενούν, αλλά οι UVA διαπερνούν τα σύννεφα και τα τζάμια.

  1. Τι γίνεται με την σύνθεση της βιταμίνης D?

Εννοείται ότι η έκθεσή μας στον ήλιο χρειάζεται για την σύνθεση της βιταμίνης D, αλλά αρκεί έκθεσή μας για 10-15 λεπτά την ημέρα και μάλιστα επιφάνειας σώματος ίση με μία – δύο παλάμες. Αυτό στην χώρα μας με τόσους μήνες ηλιοφάνεια, εννοείται ότι το καταφέρνουμε όλοι μας χωρίς καμία προσπάθεια.

Παρ όλα αυτά πολλοί έχουν έλλειψη της βιταμίνης αυτής. Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι δεν έχουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είναι ένα «γενικό μεσογειακό παράδοξο» που δεν σχετίζεται με το αν και πόσο εκτιθέμεθα στον ήλιο, αλλά πιθανολογείται ότι σχετίζεται με κάποια μετάλλαξη του DNA. Αυτό που σίγουρα όμως ξέρουμε πάντως, είναι ότι η αλόγιστη έκθεσή μας οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά και στην ανάπτυξη καρκίνου

3.Τι είναι το SPF?

Είναι ο Δείκτης Προστασίας από τον ήλιο ( Sun Protection Factor ) και αφορά την UVB ακτινοβολία

Έστω ότι έχουμε ένα αντηλιακό με SPF 30. Και ότι γνωρίζουμε ότι το δέρμα μας κοκκινίζει μετά από 5 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αν πολλαπλασιάσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να κοκκινίσει το δέρμα, δηλαδή τα 5 λεπτά, με στο 30 SPFτου αντηλιακού παίρνουμε ένα νούμερο 150 λεπτά.  Δηλαδή αν εφαρμόσουμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού θα είμαστε προστατευμένοι για περίπου 2-2,5 ώρες. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο εκτός από τον αντηλιακό δείκτη, καθώς είναι διαφορετική η προστασία που προσφέρουν  τα αντηλιακά όταν η έκθεση γίνει νωρίς το πρωί σε σχέση με το μεσημέρι, αλλά επίσης παίζει ρόλο και το χρώμα του δέρματος, ο γνωστός φωτότυπος, καθώς επίσης το  αν είναι η πρώτη ή οι πρώτες μέρες έκθεσης ή αν βρισκόμαστε στο τέλος του Καλοκαιριού, το αν έχουμε ιδρώσει κλπ

Σχετικά με το SPF προτείνεται το Καλοκαίρι να είναι από 30 και πάνω

  1. Υπάρχει αντηλιακή προστασία για τις UVA?

Εδώ τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα. Υπάρχουν αντηλιακά που γράφουν ότι είναι ευρέως φάσματος  ( broad spectrum ) , άρα προστατεύουν και από τις UVA  χωρίς να αναγράφεται σαφής αριθμός.

Άλλα αντηλιακά έχουν το σήμα UVA μέσα σε κύκλο, οπότε ενημερώνουν ότι προσφέρουν προστασία από UVA χωρίς να αναγράφεται σαφής αριθμός. Εδώ ένας πρόχειρος υπολογισμός του δείκτη προστασίας για UVA είναι η διαίρεση του δείκτη SPF δια 3

Τέλος υπάρχουν κάποια αντηλιακά που έρχονται κυρίως από Κορέα και Ιαπωνία που αναγράφουν έναν δείκτη PA ++++. Αν τα + είναι πάνω από 2ή 3 πρόκειται για υψηλή προστασία από UVA.

4.Ποιές οι διαφορές των φυσικών και χημικών φίλτρων?

Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις ορυκτής προέλευσης –για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα– όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.

Αμέσως μετά την εφαρμογή του αντηλιακού τα φυσικά φίλτρα κάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου αντανακλούν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να περάσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA

Προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους

Είναι πιο φιλικά με το δέρμα  και γι αυτό συστήνονται για τα ευαίσθητα δέρματα και για την προστασία του παιδικού δέρματος.

Όμως είναι δύσκολα στην χρήση, παχύρευστα, και αφήνουν λευκωπό χρώμα στην επιδερμίδα. Σαφώς τελευταία η νανοτεχνολογία, έχει βελτιώσει αρκετά την υφή τους σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης παρασύρονται εύκολα από το νερό και τον ιδρώτα και για αυτό απαιτείται συχνή ανανέωση.

Τα χημικά φίλτρα είναι συνδυασμοί άχρωμων οργανικών ενώσεων με βάση τον άνθρακα έτσι ώστε να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος.

Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, την μετατρέπουν σε υπέρυθρη (χαμηλότερης ενέργειας) και στη συνέχεια την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν στο δέρμα.

Τα περισσότερα χημικά φίλτρα είναι φωτοσταθερά, δηλαδή δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι εύκολα στην χρήση, καθώς είναι λεπτόρευστα και απλώνονται εύκολα στο δέρμα, χωρίς να αφήνουν την ασπρίλα των φυσικών φίλτρων

Απαιτείται μικρότερη ποσότητα αντηλιακού κατά την εφαρμογή και η  σύστασή τους επιτρέπει την προσθήκη αντιοξειδωτικών  και αντιγηραντικών ουσιών.

Για να δράσουν όμως πρέπει να τοποθετηθούν στο δέρμα  20 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο.

Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στα ευαίσθητα δέρματα και αν λόγω εφίδρωσης στάξουν στα μάτια μπορεί να τα ερεθίσουν προκαλώντας δάκρυα και τσούξιμο.

Τέλος για κάποιες από τις ουσίες των χημικών φίλτρων, όπως η οξυβενζόνη λέγεται ότι εκτός από τις αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα, μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό των ορμονών και να καταστρέψει κοραλλιογενείς υφάλους.

Μετά από αυτή την πληροφορία θα είχε νόημα για την προστασία του περιβάλλοντος να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα ή τουλάχιστον να ελέγχουμε αν το αντηλιακό μας έχει αυτή την ουσία αυτή μέσα.

Οι περισσότεροι ενώ γνωρίζουν όλα ή κάποια από τα παραπάνω, κάπου τα έχουν ακούσει, τα έχουν  διαβάσει ή ο/η Δερματολόγος τους τα έχει επισημάνει, δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους την χρήση του αντηλιακού.

Μόνο το 40% εφαρμόζει αντηλιακό και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το εφαρμόζουν σωστά.

Ίσως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν έχουν λάβει τις σωστές οδηγίες για την χρήση του ή δεν έχουν βρει το αντηλιακό που τους ταιριάζει.

Σήμερα υπάρχει για όλους ένα αντηλιακό που να ταιριάζει στο δέρμα, τις συνήθειες και τις ανάγκες τις καθημερινότητάς μας.

Υπάρχουν όμως αντηλιακά mist σε  srp, και τα on the go, που μπορούν να  χρησιμοποιηθούν χωρίς άπλωμα οπότε δεν επηρεάζει το μακιγιάζ.

Φόρμα Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

    Designed and Developed by JIT
    Top