Blog

Τριχόπτωση και διαγνωστικό trichotest

Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί άντρες και γυναίκες, είτε  σαν εποχιακή τριχόπτωση την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, είτε σαν τριχόπτωση καθ’ όλη την διάρκεια τους έτους. Πολλοί  βιώνουν την λεγόμενη χρόνια τριχόπτωση, ενώ άλλοι την Ανδρογεννητικού τύπου Αλωπεκία. Δεν λίγες οι φορές που ασθενείς μου εκμυστηρεύονται ότι δεν χτενίζονται ή δεν λούζονται για να μην βλέπουν τις τούφες από τα μαλλιά που χάνουν, ενώ κάποιοι άλλοι μετρούν τις τρίχες που χάνουν κάθε μέρα, κάτι που στα δικά μου μάτια φαίνεται εξαιρετικά ψυχοφθόρο. Όμως πέρα από την εποχιακή απώλεια τριχών, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που οδηγούν σε τριχόπτωση, όπως για παράδειγμα τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου, οι διαταραχές από τον θυρεοειδή, κάποια γυναικολογικά ορμονικά προβλήματα, αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα, το άγχος κλπ.

Τις αιτίες αυτές ο/η Δερματολόγος είναι ο ειδικός που θα μελετήσει μέσω εξετάσεων αίματος και άλλων  test.

Γενικότερα όμως, όπως όλα πάνω και μέσα μας, έτσι και τα μαλλιά μας, είναι γονιδιακά καθορισμένο το πώς θα είναι.Ξανθά ή μαύρα, με χοντρή ή λεπτή τρίχα, πυκνά ή αραιά. Αλλά επίσης το DNA μας, καθορίζει το πόσο ευαίσθητα θα είναι τα μαλλιά μας σε συνθήκες άγχους, ορμονικών αλλαγών κλπ.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι με την ίδια αγωγή τριχόπτωσης κάποιοι ασθενείς πηγαίνουν εξαιρετικά γρήγορα καλά και κάποιοι άλλοι αργούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να τα παρατούν, ή στην καλύτερη περίπτωση να αλλάζουν γιατρό πιστεύοντας ότι δεν πήραν την αγωγή που χρειαζόταν. Τα διαθέσιμα φάρμακα και οι μεταξύ τους συνδυασμοί είναι συγκεκριμένοι και οι Δερματολόγοι προσπαθούν να βρουν τον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα στον κάθε ασθενή, ώστε να είναι αποτελεσματική το συντομότερο δυνατό. Αυτό όμως τελικά, είναι μια εξαιρετικά αργή, επίμονη και επίπονη, και κάποιες φορές πολυέξοδη διαδικασία.

Η επιστήμη της τεχνολογίας ευτυχώς είναι συνεχώς δίπλα στην ιατρική κοινότητα και για όποιον θέλει να την συμβουλευτεί είναι εύκολα προσβάσιμη.

Τέλειωσαν λοιπόν οι βόλτες από γιατρό σε γιατρό για όλους εσάς που έχετε δυσκολευτεί να βρείτε την αγωγή που θα σταματήσει την τριχόπτωση και θα φέρει πίσω τα χαμένα μαλλιά σας!

Πλέον υπάρχει τρόπος για εξατομικευμένη θεραπεία, βασισμένη στον DNA του κάθε ασθενή!

Προϋπόθεση για την εξατομικευμένη αγωγή τριχόπτωσης είναι ο γονιδιακός έλεγχος μέσω του Trichotest. Το Test αυτό είναι γίνεται με λήψη σάλιου και το δήγμα αποστέλλεται στην Βαρκελώνη, σε εξειδικευμένο κέντρο γονιδιακού ελέγχου ( Genomics ).

Το ανθρώπινο γονιδίωμα όπως είναι γνωστό, αποτελείται από 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, τα οποία περιέχουν έως και 25.000 γονίδια. Το SNP είναι μια μεταβολή σε συγκεκριμένη θέση του DNA και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων παθήσεων, καθώς και της αντίδρασης ενός οργανισμού σε φάρμακα.  Το Trichotest αναλύει 3 πιθανούς γονότυπους που μπορεί να εντοπιστούν στα SNP, καταλήγοντας σε μία ανάλυση 48 γενετικών παραλλαγών. Έτσι εξατομικεύεται η θεραπεία για την Αλωπεκία/Τριχόπτωση. Γίνεται επιλογή των δραστικών στοιχείων ώστε να αποφεύγονται ουσίες που το  test έχει δείξει ότι οι μεταβολικοί τους οδοί για κάποιον λόγο έχουν ανασταλεί. Ελέγχονται οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνει ο ασθενείς και καταλήγει στην θεραπεία που είναι μοναδικά φτιαγμένη, αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Αν λοιπόν σας ταλαιπωρεί η τριχόπτωση και δεν έχετε βρει λύση, δεν έχετε παρά να ζητήσετε ραντεβού για να κάνετε το trichotest. Είναι εύκολο, ανώδυνο και οικονομικά προσιτό. Σε περίπου δύο εβδομάδες από την λήψη, παραλαμβάνετε την αγωγή που έχει φτιαχτεί ειδικά για το δικό σας DNA και πείτε αντίο σε ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα για την θεραπεία της τριχόπτωσης.

Designed and Developed by JIT
Top