Πρόκειται για σοβαρή συστηματική λοίμωξη που προσβάλλει περιστασιακά και το δέρμα και οφείλεται στο Σχιστόσωμα, έναν επίπεδο σκώληκα, ο οποίος στον άνθρωπο αναπτύσσεται στην πυλαία ή την κυστική φλέβα. Από εκεί αποκολλάται και μεταναστεύει μέσω της αίματος σε άλλους ιστούς. Η λοίμωξη αυτή απαντάται στην Αφρική, την Ινδία, Αίγυπτο κλπ.
Υπάρχουν τέσσερεις τύποι δερματικής προσβολής:
Σχιστοσωμιακή Δερματίτιδα
Πρόκειται για κνησμώδες εξάνθημα στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, σε κολυμβητές που βρέθηκαν σε μολυσμένα νερά. Είναι γνωστή σαν “κνησμός κολυμβητών”. Εδώ έχουμε διείσδυση στο δέρμα ενός μη ανθρωπόφιλου σχιστοσώματος και για αυτό δεν σχετίζεται με Σχιστοσωμίαση. Η δερματική αντίδραση υποστρέφει σε μία με δύο εβδομάδες, αν και ο κνησμός μπορεί να παραταθεί για κάποιες εβδομάδες.
Κνιδωτικές αντιδράσεις
Είναι ιδιαίτερα σοβαρή λοίμωξη και οφείλεται στο S.japonicum. Ένα με δύο μήνες μετά την διείσδυση στο δέρμα του σκώληκα, εμφανίζεται πυρετός με Κνιδωτικές αντιδράσεις του δέρματος που αφορούν τον κορμό, πορφύρα, καθώς και κακουχία, διάρροια, αρθραλγίες και κοιλιακό άλγος. Υπάρχει ακόμη λοίμωξη στο συκώτι και τον σπλήνα.
Περιγεννητικά κοκκιώματα και συρίγγια
Προσβάλλεται η περιγεννητική περιοχή και οι γλουτοί, και παρατηρείται στις περιοχές με μεγάλη ενδημικότητα της νόσου. Εμφανίζονται στερεάς σύστασης Κοκκιωματώδεις μάζες που μπορεί να συνοδεύονται και από συρίγγια.
Έκτοπη δερματική Σχιστοσωμίαση
Τα αυγά ή οι σκώληκες, αποκολλώνται και μέσω του αίματος μεταφέρονται στον πνεύμονα, τον επιπεφυκότα, το κεντρικό νευρικό Σύστημα και το δέρμα. Εμφανίζονται στον κορμό μικρές βλατίδες, στερεάς σύστασης, στο χρώμα του δέρματος, που συρρέουν και τελικά δημιουργούν πλάκες με ανώμαλα όρια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι λεπιδώδεις ή και μελαχρωματικές.
Τα αυγά μπορούν να βρεθούν σε κόπρανα και ούρα. Στην διάγνωση βοηθούν και ειδικές εξετάσεις όπως ενδοδερμική δοκιμασία για το Σχιστόσωμα, ELISA και σύνδεσης συμπληρώματος.
Χρησιμοποιούνται σκευάσματα Αντιμονίου, όπως ακριβώς και στην σπλαχνική Σχιστοσωμίαση.