Πρόκειται για παρασιτική μόλυνση από το άκαρι.
Είναι εξαιρετικά κνησμώδης και εξαιρετικά μεταδοτική δερματοπάθεια που μεταδίδεται με άμεση παρατεταμένη επαφή. Γνωστό το “αν ζήλια ήταν Ψώρα θα κόλλαγε όλη η χώρα”. Μπορεί η μετάδοση να γίνει αν χρησιμοποιηθούν σεντόνια, πετσέτες ή το πάπλωμα και το κρεβάτι ασθενούς με Ψώρα.
Το άκαρι απαντάται συχνότερα σε αποθήκες, όχι καλά αεριζόμενα εξοχικά ή αγροτόσπιτα, καθώς και σε παλιά στρώματα και καναπέδες.
Το θηλυκό άκαρι γεννά 2 αυγά την ημέρα για διάστημα δύο μηνών. Οι προνύμφες που προκύπτουν από τα αυγά αυτά, μεταναστεύουν στην επιφάνεια και 2-3 εβδομάδες γίνονται τέλεια έντομα. Ο ολικός χρόνος ζωής του παρασίτου είναι 2 μήνες. Το άκαρι, μπαίνει μέσα στο δέρμα και σχηματίζει σήραγγες στην κεράτινη στιβάδα του δέρματος. Για αυτό προτιμά περιοχές που η κεράτινη στιβάδα είναι πιο παχιά, όπως οι παλάμες.
Εμφανίζεται έντονος κνησμός, που επιδεινώνεται μετά από ζεστό μπάνιο, ή όσο ο ασθενής είναι στο κρεβάτι. Προσβάλλεται όλο το σώμα, εκτός από το πρόσωπο (Εξαίρεση η Νορβηγική Ψώρα που μπορεί να προσβάλλει και πρόσωπο και τριχωτό της κεφαλής αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια).
Η ανεύρεση της χαρακτηριστικής σήραγγας που φτιάχνει το παράσιτο, είναι το κύριο κλινικό διαγνωστικό χαρακτηριστικό της νόσου. Μετά την δημιουργία των σηράγγων, εμφανίζεται ερυθηματοβλατιδώδες εξάνθημα στον κορμό, με πιο συχνές εντοπίσεις τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα, τις μασχάλες, τις θηλές, την μεσογλουτιαία αύλακα και τα γεννητικά όργανα. Ορισμένες φορές, ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορούν να δημιουργηθούν και κοκκιώματα, που παραμένουν για κάποιο διάστημα μετά από την πλήρη υποχώρηση της νόσου.
Η αντιμετώπιση απαιτεί θεραπεία τόσο του πάσχοντος, όσο και των ατόμων του περιβάλλοντός του. Απολύμανση χώρου και στρωμάτων, καθημερινή αλλαγή σε ασπρόρουχα και πλύσιμο στους 90 βαθμούς, και τέλος απολύμανση όλων των προσωπικών ειδών του ασθενούς, όπως πορτοφόλι, ρολόι, κλειδιά κλπ.
Θεραπευτικά σχήματα επαναλαμβάνονται ανά επταήμερο, για όσο είναι αναγκαίο. Θεραπεία πρώτης εκλογής είναι η λοσιόν Βενζοικού Βενζυλίου. Είναι πολύ ερεθιστική και για αυτό χρησιμοποιείται αραιωμένη. Αν το δέρμα είναι γεμάτο εκδορές και πληγές δεν θα μπορέσει να αντέξει μια τόσο ερεθιστική θεραπεία και για αυτό πρώτα δίνουμε αγωγή προετοιμασίας. Τοποθετείται ουσιαστικά παντού από τον λαιμό και κάτω το βράδυ, και το επόμενο πρωί γίνεται απομάκρυνση της λοσιόν με νερό.
Πιο σύγχρονο είναι το σπρέι Spregal που περιέχει Esdepallethrine, Piperonyl Butoxide, και χρησιμοποιείται χωρίς να ερεθίζει.
Σε εγκύους και βρέφη που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω, δίνουμε ειδικά παρασκευάσματα σε βάση βαζελίνης.
Τέλος, ο δερματολόγος θα σας δώσει τις ακριβείς οδηγίες για το σχήμα το θεραπευτικό που θα ακολουθήσετε εσείς και το θεραπευτικό σχήμα των υπολοίπων που ζουν μαζί σας ή έρχονται σε συχνή επαφή μαζί σας.