Blog

Peeling TCA

Χημικό Peeling μεσαίου ή και μεγάλου βάθους, για την ανάπλαση του δέρματος, την βελτίωση λεπτών ρυτίδων και την ομοιογενοποίηση του χρώματος του προσώπου.

Οι πρώτες αναφορές για την χημική απολέπιση προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το ξινό γάλα (ουσιαστικά για το λακτικό οξύ το οποίο εμπεριέχεται στο ξινό γάλα) για την λεύκανση του δέρματος τους.  Για το ίδιο σκοπό στον μεσαίωνα  χρησιμοποιούσανε κρασί,  το οποίο περιέχει ταρταρικό οξύ. Στις ημέρες μας  οι ουσίες αυτές είναι γνωστές AHA ή οξέα φρούτων (άλφα-υδροξυ-οξέα ) ,  τα  οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Αισθητική Δερματολογία.

Είναι ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα της επιδερμίδας με σκοπό την απολέπιση της, την αφαίρεση δηλαδή των κατεστραμμένων  εξωτερικών στιβάδων του δέρματος με τα νεκρά κύτταρα. Παράλληλα, διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι βρίσκονται στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και παράγουν νέες ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας πιο λεία και νεανική όψη στην επιδερμίδα.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος το οποίο προκαλούν στην επιδερμίδα: επιφανειακός τύπος, μέτριος και βαθύς . Υπάρχουν και τα παρακάτω είδη ανάλογα με το υλικό χρήσης που εφαρμόζεται στην επιδερμίδα:

AHA (Α-Υδροξυ-Οξέα, οξέα φρούτων)(γλυκολικό, κιτρικό, λακτικό, μανδελικό και ταρταρικό)
BHA ( Β-Υδροξυ-Οξέα )
ΡΗΑ (Πολυ-Υδροξυ-Οξέα)
TCA (Τριχλωρο-Οξικό Οξύ)
Jessner ( 14% Σαλικυλικό οξύ+ Λακτικό οξύ + Ρεζορκινόλη + Αιθανόλη)
Σαλικυλικού οξύ
Φαινόλη
Τελευταία έχουν προστεθεί στην φαρέτρα του δερματολόγου το καλοκαιρινό Peeling που είναι με την μορφή gel και το Φωτοδυναμικό Peeling με την συνδυαστική χρήση LED.

Πρόκειται για Peeling  μεσαίου αλλά και μεγαλύτερου βάθους, ανάλογα με την συγκέντρωση του Τριχλωροξικού οξέος. Είναι δηλαδή πιο επιθετικό, σε σχέση με τα γνωστά οξέα φρούτων. Χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες κάπως ηλικίες, και σε ανοιχτόχρωμους φωτότυπους κατά προτίμηση. Εφαρμόζεται κυρίως για την αντιμετώπιση της λεπτής ρυτίδωσης συνολικά στο πρόσωπο, που δημιουργούνται με την πάροδο των χρόνων. Βελτιώνει δυσχρωμίες και προκαλεί ένα είδος σύσφιξης στο δέρμα. Δίνει λάμψη και όψη νεανικού- υγιούς δέρματος. Ακόμη βελτιώνει ουλές και μπορεί να αντιμετωπίσει προκαρκινικές βλάβες όπως οι Ακτινικές Υπερκερατώσεις.

Αρχικά γίνεται ένας πάρα πολύ καλός καθαρισμός προσώπου. Προστατεύεται η περιοχή των ματιών και η περιοχή γύρω από το στόμα με βαζελίνη.

Στην συνέχεια το χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει το δέρμα (να αφαίρεση δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στιβάδες).

Δεν απαιτείται συνήθως αναισθησία. Κατά την διάρκεια της θεραπείας υπάρχει μόνο ένα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος, ή καύσου. Η γιατρός θα αφήσει τα συστατικά να δράσουν για περίπου από 2-10 λεπτά ανάλογα την συγκέντρωση που έχει χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια θα καθαρίσει ή  θα εξουδετερώσει  το διάλυμα, αν και υπάρχουν διαλύματα που αυτοεξουδετερώνονται, χωρίς να χρειάζεται να κάτι κάτι η γιατρός.

Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά. Στο τέλος δίνονται οδηγίες για το σπίτι.

Κάποιες φορές, όταν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια κρέμα για να τοποθετείται τα βράδια για μερικές μέρες πριν το peeling , έτσι ώστε κατ’ αρχήν να μην είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό αφού δίνεται χρόνος στο δέρμα να προετοιμαστεί για την διαδικασία του peeling, αλλά επίσης γίνεται πολύ πιο άμεσα αποτελεσματικό.

Συνήθως υπάρχει έντονο ερύθημα  που διαρκεί για περίπου 30 λεπτά με μια ώρα. Μετά από 2 με 3 μέρες ξεκινά απολέπιση σαν φλύδες. Η αποθεραπεία μετά το peeling εξαρτάται από το βάθος του Peeling, δηλαδή από την συγκέντρωση του Τριχλωροξικού οξέος. Είναι μέγιστης σημασίας η χρήση αντηλιακού για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την   εφαρμογή του TCA, ώστε να αποφευχθεί μεταφλεγμονώδης μελάχρωση.

Αν δεν γίνονται από ειδικό, μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε δημιουργία υπερμελάχρωσης, ή και επιφανειακών ουλών από έγκαυμα. Η Δερματολόγος είναι ο ειδικός για να διαλέξει το είδος  και την συγκέντρωση   του οξέος, και να το εφαρμόσει ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς απολύτως καμία παρενέργεια.

Καλό είναι να αποφεύγονται σε:

Ανεπαρκή φωτοπραστασία-έντονη ηλιοέκθεση
Φωτότυποι IV – VI (αντεδύκνυται το μέτριο και βαθύ peeling)
Τάση για σχηματισμό υπερτροφικών ουλών
Ιστορικό υποτροπιάζοντος απλού έρπητα (πρέπει να γίνει προφυλακτική θεραπεία)
Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία
Πρόσφατη λήψη ισοτρετινοϊνης (πρέπει να έχει σταματήσει τουλάχιστον 6 μήνες πριν)
Λήψη φαρμάκων τα οποία αυξάνουν την φωτοευαισθησία του δέρματος
Αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του peeling
Kύηση, γαλουχία
Υπερβολικές προσδοκίες εκ μέρους του ασθενούς

Φόρμα Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

    Designed and Developed by JIT
    Top