Blog

Peeling AHA-Οξέα φρούτων

Τα Peelings με οξέα φρούτων είναι γνωστά από την εποχή της Κλεοπάτρας για τα αποτελέσματά τους στην απολέπιση, λέυκανση και αναζωογόνηση του δέρματος.

Οι πρώτες αναφορές για την χημική απολέπιση προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το ξινό γάλα (ουσιαστικά για το λακτικό οξύ το οποίο εμπεριέχεται στο ξινό γάλα) για την λεύκανση του δέρματος τους.  Για το ίδιο σκοπό στον μεσαίωνα  χρησιμοποιούσανε κρασί,  το οποίο περιέχει ταρταρικό οξύ. Στις ημέρες μας  οι ουσίες αυτές είναι γνωστές AHA ή οξέα φρούτων (άλφα-υδροξυ-οξέα),  τα  οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Αισθητική Δερματολογία .

Είναι ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα της επιδερμίδας με σκοπό την απολέπιση της, την αφαίρεση δηλαδή των κατεστραμμένων  εξωτερικών στιβάδων του δέρματος με τα νεκρά κύτταρα. Παράλληλα, διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι βρίσκονται στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και παράγουν νέες ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας πιο λεία και νεανική όψη στην επιδερμίδα.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος το οποίο προκαλούν στην επιδερμίδα: επιφανειακός τύπος, μέτριος και βαθύς . Υπάρχουν και τα παρακάτω είδη ανάλογα με το υλικό χρήσης που εφαρμόζεται στην επιδερμίδα:

AHA (Α-Υδροξυ-Οξέα, οξέα φρούτων)(γλυκολικό, κιτρικό, λακτικό, μανδελικό και ταρταρικό)
BHA ( Β-Υδροξυ-Οξέα )
ΡΗΑ (Πολυ-Υδροξυ-Οξέα)
TCA (Τριχλωρο-Οξικό Οξύ)
Jessner ( 14% Σαλικυλικό οξύ+ Λακτικό οξύ + Ρεζορκινόλη + Αιθανόλη)
Σαλικυλικού οξύ
Φαινόλη
Τελευταία έχουν προστεθεί στην φαρέτρα του δερματολογόλου το καλοκαιρινό Peeling που είναι με την μορφή gel και το Φωτοδυναμικό Peeling με την συνδυαστική χρήση LED.

Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης, την μείωση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών, την εξαφάνιση δυσχρωμιών, κηλίδων, την αντιμετώπιση ενεργού ακμής και ουλών ακμής και τέλος την ανανέωση επιδερμίδας για ένα πιο λαμπερό look.

Αρχικά γίνεται ένας πάρα πολύ καλός καθαρισμός προσώπου. Στην συνέχεια ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει το δέρμα (να αφαίρεση δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στιβάδες).

Κατά την διάρκεια της θεραπείας υπάρχει μόνο ένα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος, ή καύσου. Η γιατρός θα αφήσει τα συστατικά να δράσουν για περίπου από 2-15 λεπτά. Στη συνέχεια θα καθαρίσει ή  θα εξουδετερώσει  το διάλυμα, αν και υπάρχουν Peeling που αυτοεξουδετερώνονται χωρίς να χρειάζεται η γιατρός να κάνει κάτι. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά. Στο τέλος δίνονται οδηγίες για το σπίτι.

Κάποιες φορές, όταν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας, η γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια κρέμα για να τοποθετείται τα βράδια για μερικές μέρες πριν το peeling, έτσι ώστε κατ’ αρχήν να μην είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό αφού δίνεται χρόνος στο δέρμα να προετοιμαστεί για την διαδικασία του peeling, αλλά επίσης γίνεται πολύ πιο άμεσα αποτελεσματικό.

Τα ΑΗΑ είναι Peeling επιφανειακά ή και μεσαίου βάθους, ανάλογα με την συγκέντρωση  του οξέος. Συνήθως αμέσως μετά υπάρχει ερύθημα και πυτιρώδης απολέπιση που ξεκινά μετά 2 με 3 μέρες και ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα. Σπάνια μπορεί  όταν η συγκέντρωση είναι μεγάλη , να δημιουργηθεί μια λεπτή καφεοειδής κρούστα που απολεπίζεται σιγά σιγά μέσα σε μια εβδομάδα.

Αν δεν γίνονται από ειδικό στην Αισθητική Ιατρική, τα Peelings μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε δημιουργία υπερμελάχρωσης, ή και επιφανειακών ουλών από έγκαυμα. Η Δερματολόγος είναι ειδική για να διαλέξει το είδος  και την συγκέντρωση   του οξέος, και να το εφαρμόσει ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς απολύτως καμία παρενέργεια.

Αντενδείκνυται σε:

Ανεπαρκή φωτοπραστασία-έντονη ηλιοέκθεση
Φωτότυποι IV – VI (αντεδύκνυται το μέτριο και βαθύ peeling)
Τάση για σχηματισμό υπερτροφικών ουλών
Ιστορικό υποτροπιάζοντος απλού έρπητα (πρέπει να γίνει προφυλακτική θεραπεία)
Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία
Πρόσφατη λήψη ισοτρετινοϊνης (πρέπει να έχει σταματήσει τουλάχιστον 6 μήνες πριν)
Λήψη φαρμάκων τα οποία αυξάνουν την φωτοευαισθησία του δέρματος
Αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του peeling
Kύηση, γαλουχία
Υπερβολικές προσδοκίες εκ μέρους του ασθενούς

Φόρμα Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

    Designed and Developed by JIT
    Top