Blog

Λέπρα

Πρόκειται για χρόνια λοίμωξη του δέρματος από το Μυκοβακτηρίδιο της Λέπρας. Η νόσος μεταδίδεται με  εισπνοή ή κατάποση μολυσμένων σταγονιδίων. Προσβάλλεται το δέρμα και το νευρικό σύστημα. Ο βαθμός  και η βαρύτητα της προσβολής εξαρτάται από την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς. Απαντάται στις τροπικές χώρες, αν και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πληθυσμοί ατόμων που νοσούν ή είναι φορείς.

1.Φυματιοειδής LL

2.Ενδιάμεση BB

3.Λεπρωματώδης TT

4.Υπάρχουν και ενδιάμεσες μορφές όπως BT και BL.

Κριτήρια ταξινόμησης είναι η κλινική εικόνα και η δοκιμασία Λεπρομίνης.

Πρόκειται για αντίδραση του δέρματος στην ενδοδερμική ένεση εκχυλίσματος λεπρικού υγρού. Θετική είναι στην Φυματιώδη Λέπρα και αρνητική στην Λεπροματώδη Λέπρα.

Οι βλάβες είναι συνήθως δακτυλιοειδείς, ερυθρές στην περιφέρεια και υπόχρωμες στο κέντρο. Η επιφάνεια των δακτυλιοειδών σχηματισμών είναι λεπιδώδης, ανιδρωτική και εμφανίζει αναισθησία.. Εντοπίζονται στους γλουτούς, τους αγκώνες, τα γόνατα και το πρόσωπο. Παρατηρείται προσβολή περιφερικών νεύρων, όπως το ωτιαίο, ωλένιο και το περονιαίο, αλλά και ο νευρικός ιστός της βλάβης. Η νευρική προσβολή, δημιουργεί αισθητικές και κινητικές διαταραχές, μέχρι παράλυση.

Σε αυτή την μορφή εμφανίζονται στοιχεία και από την Φυματιοειδή και από την Λεπροματώδη. Μπορεί να μεταπέσει είτε στην μία είτε στην άλλη, καθώς θεωρείται ανοσολογικά ασταθής μορφή.

Πρόκειται για μορφή εκτεταμένη και προοδευτικά εξελισσόμενη.

Προσβάλλονται το δέρμα και τα νεύρα αλλά και το Δικτυοενδοθηλιακό Σύστημα.

Οι βλάβες του δέρματος είναι συμμετρικές και εκτεταμένες, ενώ η νευρολογική προσβολή καθυστερεί αρκετά.

Η μορφή αυτή είναι πάρα πολύ μεταδοτική, σε αντίθεση με την Φυματιώδη που δεν είναι καθόλου μεταδοτική.

Τα πρώιμα συμπτώματα είναι από την μύτη με άφθονο έκκριμα, αίσθημα πληρότητας και ρινορραγία.

Τα πρώιμα δερματικά συμπτώματα, πολυάριθμες ερυθρές ή υπόχρωμες κηλίδες. Στην συνέχεια εμφανίζονται βλατίδες, πλάκες και οζίδια (Λεπρώματα). Μπορεί να προσβληθεί το δέρμα παντού εκτός από τις πτυχές. Κυρίως όμως προσβάλλονται οι ψυχρότερες περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χείλη και η μύτη. Η διάχυτη διήθηση του μετώπου δημιουργεί χαρακτηριστική εικόνα, γνωστή σαν «λεόντειο προσωπείο». Μπορούν ακόμη να προσβληθούν τα μάτια, η μύτη, οι όρχεις, και τα οστά.

Μπορεί να υπάρχει οίδημα στα γόνατα και τις κνήμες και τέλος λόγω προσβολής των νεύρων να υπάρχει αναισθησία των δακτύλων, συνεχείς τραυματισμοί, ελκώσεις και βράχυνση των δακτύλων.

Η κλινική εικόνα, η Διασκόπηση, η αντίδραση Λεπρομίνης  και η Βιοψία δέρματος, βοηθούν στην διάγνωση-σταδιοποίηση της νόσου.

Στόχος της θεραπείας είναι η διακοπή της λοίμωξης με τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές της νόσου. Αρχικά χρειάζεται Αντιβιοτική κάλυψη με Δαμψόνη, Ριφαμπικίνη και Κλοφαζιμίνη. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να δοθούν συνδυασμοί μεταξύ των αντιβιοτικών. Άλλα αντιβιοτικά που έχουν δοκιμαστεί είναι η Μινοκυκλίνη και Κλαριθρομυκίνη.

Η χορήγηση Κορτικοειδών από το στόμα και Θαλιδομίδης, στοχεύει στην πρόληψη της προσβολής των νεύρων.

Τέλος οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι αν και παύουν να είναι μεταδοτικοί με την έναρξη της θεραπείας, πρέπει να ολοκληρώνουν την αγωγή τους.

Designed and Developed by JIT
Top