Blog

Κνησμός | Τα 5 πιο συνήθη ερωτήματα

Ένα από τα συχνότερα δερματολογικά συμπτώματα είναι ο Κνησμός.

Θα απαντήσουμε τα 5 πιο συνήθη ερωτήματα που αφορούν τον κνησμό.

  1. Τι δηλώνει η ύπαρξη κνησμού;
  2. Είναι δερματολογικό πρόβλημα ή χρειάζεται αντιμετώπιση από γιατρό άλλης ειδικότητας;
  3. Πως καθοδηγεί την διάγνωση η παρουσία ή όχι εξανθήματος;
  4. Σχετίζεται με λήψη φαρμάκων;
  5. Μπορεί το άγχος να οδηγήσει σε κνησμό;

Ο κνησμός είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα που άλλοι το διαχειρίζονται εύκολα και άλλοι όχι. Το πως διαχειρίζεται ο καθένας τον κνησμό, τον πόνο, τον πονοκέφαλο ή όποιο άλλο σύμπτωμα, είναι σε κάποιο βαθμό χαρακτηριστικό του DNA του και του χαρακτήρα του. Όμως υπάρχουν στοιχεία του κνησμού που σχετίζονται με το υποκείμενο νόσημα και που καθοδηγούν τον γιατρό στην διάγνωση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο/Η Δερματολόγος είναι ο ειδικός που πρέπει να συμβουλευτείτε αν υποφέρετε από κνησμό, ανεξάρτητα από την ηλικία. Παιδία, έφηβοι, ενήλικες και υπερήλικες πρέπει να ζητήσουν την γνώμη του πλέον ειδικού για το σύμπτωμα του κνησμού (φαγούρα).

Σίγουρα ο κνησμός είναι σύμπτωμα που μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά και οφείλουμε να μην το παραβλέπουμε. Σε άλλες περιπτώσεις  σχετίζεται με αμιγώς δερματολογικό πρόβλημα, αλλά σε άλλες μπορεί να χρειάζεται συνδυαστική αντιμετώπιση από μία, δύο ή και περισσότερες ιατρικές ειδικότητες.

Ναι, είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι κάποιο φάρμακο σας έχει ενοχλήσει. Αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να είναι κάτι που πήρατε για πρώτη φορά, ή και κάποιο φάρμακο που δεν παίρνετε συστηματικά αλλά περιοδικά.

Ο κνησμός θα μπορούσε επίσης να είναι ένας τρόπος που οργανισμός σωματοποιεί το άγχος, ένας τρόπος εκτόνωσης αγωνίας, θυμού και δήλωση συναισθηματικού αδιέξοδου.

Η αλήθεια είναι ότι οι μύκητες σχετίζονται με την υγρασία και την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά όχι με τον τρόπο που μερικοί νομίζουν. Για παράδειγμα τα νύχια και τα μεσοδακτύλια διαστήματα μπορεί να αποκτήσουν μύκητες λόγω της χρήσης κλειστών υποδημάτων για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα με πόδια ιδρωμένα, και όχι επειδή κάποιος συνηθίζει να κάνει ντους κάθε μέρα ή δύο φορές την ημέρα. Αντιθέτως, άτομα που ιδρώνουν πολύ είτε λόγω Καλοκαιριού, έντονης άθλησης, εργασίας χειρωνακτικής κλπ, αν δεν κάνουν ντους, κινδυνεύουν να αναπτύξουν μικροβιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Να κάνετε ντους καθημερινά, αλλά φροντίστε να σκουπίζεστε παντού καλά.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το αν ο κνησμός συνοδεύεται από εξάνθημα ή όχι. Υπάρχουν καταστάσεις όπως ο Έρπητας ζωστήρας που κάποιος μπορεί να βιώνει κνησμό και το εξάνθημα να εμφανιστεί  μετά από κάποιες ημέρες. Ένας χρόνιος κνησμός μπορεί προηγείται για μήνες ή και χρόνια  κάποιου λεμφώματος. Η απουσία εξανθήματος συνηθέστερα δηλώνει έντονο άγχος.

Το είδος του εξανθήματος που συνοδεύει τον κνησμό είναι επίσης σημαντικό για να θέσει την διάγνωση. Για παράδειγμα, ερυθροί πομφοί  που δίνουν στο δέρμα εικόνα ανάγλυφου είναι χαρακτηριστικό της Κνίδωσης. Ενώ εξάνθημα με σπυράκια και γδαρσίματα στο δέρμα θα μπορούσαν να είναι Ψώρα. Κηλίδες με καθαρό κέντρο και ελαφρά υπερυψωμένα μικροσκοπικά σπυράκια, ίσως και απολέπιση, οδηγούν σε ένα είδος μυκητίασης, την Δερματοφυτία. Κνησμό κάνει και Ψωρίαση που είναι αυτοάνοσο νόσημα με εξάνθημα χαρακτηριστικών πλακών με λέπι. Αλλά και η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο προκαλεί κνησμό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα μολυσματική κατάσταση. Κνησμό κάνει και η Ερυθρά Ιόνθιος Πιτυρίαση, η Κνήφη της Κύησης, ο Ομαλός Λειχήνας, το Πομφολυγώδες Πεμφυγοειδές και τόσα άλλα νοσήματα του δέρματος.

Τα σημεία εμφάνισης του εξανθήματος επίσης μας λένε πολλά σε σχέση με την διάγνωση. Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής με απολέπιση δηλώνουν Σμηγματορροική Δερματίτιδα, χωρίς απολέπιση αλλά με λευκά στίγματα στις τρίχες δηλώνουν Ψείρες. Κνησμός με σπυράκια στα δάκτυλα των χεριών Δυσιδρωσικό Έκζεμα, ενώ κνησμός με σπυράκια στις μασχάλες, τα δάχτυλα, τις θηλές του στήθους και τα γεννητικά όργανα ίσως είναι Ψώρα. Κνησμός με εξάνθημα στα αντιβράχια ή τις κνήμες μπορεί να είναι φαρμακευτικής αιτιολογίας

Η περιοδικότητα του κνησμού μέσα στην ημέρα μπορεί να δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στην διάγνωση. Κνησμός για παράδειγμα τις απογευματινές, βραδινές ώρες που είναι ώρες ξεκούρασης ή πριν τον ύπνο χωρίς εξάνθημα συνήθως οφείλεται σε stress, ενώ κνησμός το βράδυ αμέσως μετά την κατάκλιση με εξάνθημα μπορεί να είναι Ψώρα. Βασανιστικός κνησμός όλη μέρα μπορεί να είναι Κνίδωση ή κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Φαίνεται λοιπόν ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να συνδυάσει ο Δερματολόγος με βάση την γνώση και την εμπειρία του για να βοηθήσει έναν ασθενή με κνησμό, καθώς ο κνησμός μπορεί να σχετίζεται με πάρα πολλά δερματολογικά νοσήματα, αλλεργίες, νοσήματα από άλλα συστήματα, καρκίνο κλπ

Πέρα από την κλινική εξέταση πρέπει να γίνει και ένας εργαστηριακός έλεγχος για να επιβεβαιωθούν ή αποκλειστούν κάποιες καταστάσεις.

Οι βασικότερες είναι:

  • Γενική αίματος
  • ΤΚΕ
  • Σίδηρος και Φερριτίνη
  • Ουρία και Κρεατινίνη
  • Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια
  • Χολερυθρίνη
  • Γενική και Καλλιέργεια ούρων
  • Έλεγχος θυρεοειδούς
  • Έλεγχος ηπατικών
  • Κ και Na
  • IGE
  • Ανοσολογικός έλεγχος

Εφόσον κρίνονται απαραίτητα

  • Βιοψία δέρματος
  • Καρκινικοί δείκτες
  • Άμεση εξέταση δέρματος για Ψώρα
  • Άμεση και Καλλιέργεια δέρματος για μύκητες
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Σας προτρέπω όταν έχετε ένα σύμπτωμα όπως ο κνησμός μην αναζητάτε διάγνωση από το διαδίκτυο, ή και από λανθασμένες ιατρικές ειδικότητες. Συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας για διάγνωση και θεραπεία.

Designed and Developed by JIT
Top