Πρόκειται για ισχαιμία των δακτύλων μετά από την έκθεση σε ψύχος ή μετά από έντονο ψυχικό stress. Μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου Αυτοάνοσου νοσήματος, αλλά μπορεί να είναι απλά νόσος με μόνο σύμπτωμα το φαινόμενο αυτό.
Αυτοάνοσα νοσήματα με τα οποία σχετίζεται συνήθως είναι: Συστηματική Σκληροδερμία, Συστηματικός Λύκος, Δερματομυοσίτιδα,Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κλπ.
Συνήθως αφορά τα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών και σπανιότερα την μύτη ή τα αυτιά. Μπορεί να εμφανίζεται σαν επεισοδιακή κρίση, αλλά μπορεί να έχουμε και έναν επίμονο αγγειακό σπασμό ή επαναλαμβανόμενες συχνά κρίσεις.
Ξεκινά με ισχαιμία των δακτύλων από τις άκρες, που επεκτείνεται και μπορεί να έχει ποικίλη έκταση, μέχρι και ολόκληρα τα δάκτυλα. Το δάκτυλο περιφερικά της γραμμής ισχαιμίας, είναι λευκό ή κυανό και ψυχρό, ενώ κεντρικότερα είναι ρόδινο και θερμό. Όταν τα δάκτυλα θερμανθούν ξανά, η λεύκανση μπορεί να αντικατασταθεί από κυάνωση εξ αιτίας της αργής αιματικής ροής. Στο τέλος της κρίσης, το χρώμα των δακτύλων μπορεί να είναι φυσιολογικό ή ερυθρό , λόγω της αντιδραστικής υπεραιμίας.
Υπάρχει δηλαδή μια αλληλουχία χρωμάτων από το λευκό στο κυανό και μετά στο ερυθρό.
Όταν συνδέεται με νοσήματα του Ανοσοποιητικού Συστήματος , όπως η Σκληροδερμία, μπορεί να δημιουργηθούν έλκη στις ρώγες των δακτύλων ή και γάγγραινα
Ναι, καλό είναι όταν έχουμε επαναλαμβανόμενα επεισόδια να γίνουν κάποιες εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί κυρίως η Σκληροδερμία, αλλά και όλα τα Αυτοάνοσα νοσήματα που εμπλέκονται με το φαινόμενο Raynaud.
Η πρόληψη στην περίπτωση αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία.
Απαραίτητη η σταθερή θερμοκρασία σώματος και περιβάλλοντος. Να αποφύγετε το κρύο νερό και πάντα να φοράτε γάντια και ισοθερμικές κάλτσες όταν κυκλοφορείτε τον Χειμώνα.
Φαρμακευτική αγωγή με Νιφεδιπίνη και Ρεζερπίνη τους Χειμερινούς μήνες κυρίως, μπορεί να απαλλάξει από τον πόνο της ισχαιμίας των δακτύλων κατά τις κρίσεις.