Πρόκειται για αντίδραση του δέρματος σε τσιμπήματα ή δήγματα, που συνοδεύεται από έντονο κνησμό.
Μπορεί να είναι κουνούπια και σκνίπες του περιβάλλοντος, κοριοί, ψύλλοι και ακάρεα που βρίσκονται σε στρώματα, αποθήκες και χαλιά, κάμπιες, ακάρεα και ψύλλοι από γάτες, σκύλους ή πουλιά. Ακόμα μπορεί να είναι αντίδραση από τσιμπούρια και τέλος τσιμπήματα από έντομα από ταξίδια σε τροπικές χώρες.
Ο ασθενής αρχικά υποπτεύεται ότι είναι τσίμπημα, αλλά το απορρίπτει στην συνέχεια διότι συχνά είναι το μόνο μέλος στην οικογένεια που παρουσιάζει πρόβλημα. Είναι γνωστό όμως, ότι κάποια άτομα έχουν την τάση να κάνουν πιο έντονες αντιδράσεις στα τσιμπήματα από τους άλλους , ενώ κάποια άτομα έχουν την τάση να προσελκύουν τα έντομα περισσότερο από άλλους.
Οι βλάβες έχουν έντονο κνησμό και εμφανίζουν πομφό με φυσαλίδα στο κέντρο. Συνηθέστερα προσβάλλονται οι εκτεθειμένες περιοχές όπως πόδια, χέρια και λαιμός.
Οι ψύλλοι δημιουργούν μια ομάδα από βλάβες σε γραμμοειδή διάταξη. Κάποια άλλα παράσιτα έχουν τριγωνική διάταξη βλαβών και τα οικιακά ακάρεα έχουν συγκεκριμένες θέσεις προσβολής που είναι τόσο χαρακτηριστικές ώστε να μπαίνει η διάγνωση άμεσα.
Αρχικά χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τον κνησμό και επειδή είναι συνήθως βασανιστικός καλύτερα να γίνεται χρήση Αντιισταμινκών από το στόμα. Υπάρχουν φάρμακα για τον κνησμό, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς. Ο γιατρός αποφασίζει τι θα χρειαστεί ανάλογα με την περίπτωση.
Σε περίπτωση επιμόλυνσης θα χρειαστεί να δοθεί και Αντιβίωση από το στόμα.
Τοπικά κρέμα που έχει συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτιζόνης, είναι πρώτης γραμμής για τις βλάβες από τσιμπήματα.
Αν έχουμε βλάβες από παράσιτα, τότε χρειάζονται και τοπικά παρασιτοκτόνα.
Τέλος τοπικά μπορούμε να δώσουμε λοσιόν Καλάμινης, ή Κροταμιτόνη.