Blog

Αλωπεκία Διάχυτη- Κοινή Τριχόπτωση

Οι ανθρώπινες τρίχες αναπτύσσονται κατά μη συγχρονισμένο τρόπο, σε  αντίθεση με τις τρίχες των ζώων, οι οποίες πέφτουν συγχρονισμένα με την μορφή της τριχορροής. Και στον άνθρωπο μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά σε έδαφος κάποιας παθολογίας.

Διακρίνουμε τρεις φάσεις στην ανάπτυξη της τρίχας:

1.Αναγενής φάση, που θεωρείται η δραστικότερη  και πιο παρατεταμένη φάση και διαρκεί 4 με 5 χρόνια. Η πλειοψηφία των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση.

2.Καταγενής φάση,  στην διάρκεια της οποίας ο θύλακας της τρίχας συρρικνώνεται, ενώ το στέλεχος της τρίχας μικραίνει και συστρέφεται. Η φάση αυτή διαρκεί μερικές εβδομάδες

3.Τελογενής φάση, όπου οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν και συνήθως διαρκεί τρεις μήνες.

Διάχυτη Αλωπεκία Αναγενούς φάσης.

Πρόκειται για οξεία διάχυτη απώλεια των τριχών της κεφαλής, με πιο συχνή αιτία την χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου.

Διάχυτη Αλωπεκία Τελογενούς φάση.

Πρόκειται για οξεία διάχυτη απώλεια των τριχών της κεφαλής , που εμφανίζεται 3 με 4 μήνες μετά από ένα ιατρικό συμβάν, όπως μία χειρουργική επέμβαση με μεγάλη απώλεια αίματος,  υψηλός πυρετός, εξαντλητική δίαιτα, και ψυχογενείς καταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και μετά τον τοκετό ή την λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως, οι ανταγωνιστές των θυρεοειδικών ορμονών, τα αντιπηκτικά, η Βιταμίνη Α σε μεγάλες δόσεις, η Ακιτρετίνη κλπ.

Εδώ η  τριχόπτωση είναι με την μορφή απώλειας σαν τούφες κατά το χτένισμα ή στο μαξιλάρι. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και διαταραχές των ονύχων  με την μορφή  οριζόντιων γραμμών Beau.

Διάχυτη Αλωπεκία – Diffuse hair loss

Διάχυτη, βαθμιαία και αθόρυβη τριχόπτωση, που συμβαίνει πολύ συχνά σε γυναίκες, στα πλαίσια συνήθως Ανδρογεννητικής Αλωπεκίας συνήθως.

  • Αναιμία από έλλειψη Σιδήρου
  • Έλλειψη Ψευδαργύρου
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
  • Περίοδος με αιμορραγία
  • Χειρουργικές επεμβάσεις με μεγάλη απώλεια αίματος
  • Εμμηνόπαυση
  • Φάρμακα
  • Χημειοθεραπεία-Ακτινοβολίες
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Κακή διατροφή-εξαντλητική δίαιτα
  • Σύφιλη
  • Ψυχοτραυματικά γεγονότα
  • Υπερβολικό άγχος

Αρχικά απαιτείται αντιμετώπιση της όποιας έλλειψης, διαταραχής ή νοσήματος που οδήγησε στην τριχόπτωση.

Απαραίτητη η ενημέρωση γύρω από τις αλλαγές στην  περιποίηση των μαλλιών, όπως τα σαμπουάν που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, η διακοπή των διαφόρων προϊόντων styling κλπ.

Πολυβιταμινούχα σκευάσματα με Ιχνοστοιχεία και Κυστίνη ή φυτική Φιναστερίδη για διάστημα περίπου τριών μηνών, πολλές φορές είναι αρκετά για να ελέγξουν την τριχόπτωση.

Από πλευράς τοπικής αγωγής, υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων, συνδυασμών και παρασκευασμάτων για να καλύψουν κάθε περιστατικό.

Σήμερα στην θεραπεία της τριχόπτωσης, έχουν προστεθεί οι Μεσοθεραπείες,  όπου διοχετεύουμε μέσα στο τριχωτό της κεφαλής μίγματα Ιχνοστοιχείων, Βιταμινών και αμινοξέων, και η PRP θεραπεία, στην οποία τοποθετούμε μέσα στο τριχωτό της κεφαλής τα Αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς, εκμεταλλευόμενοι τον επανορθωτικό μηχανισμό του ίδιου του οργανισμού.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί και για μικρό διάστημα να δοθεί Κορτιζόνη από το στόμα.

Η πιο σύγχρονη μέθοδος για εξατομικευμένη θεραπεία, βασισμένη στο DNA του κάθε ασθενούς είναι η γονιδιακή θεραπεία.

Απαιτεί αρχικά γονιδιακό έλεγχο μέσω του Trichotest. Τα αποτελέσματα του τεστ, η επεξεργασία του οποίου γίνεται σε κέντρο του εξωτερικού, θα δώσει την θεραπεία που ταιριάζει στον κάθε ασθενή. Το τεστ είναι προσιτό οικονομικά και γίνεται μία μόνο φορά, καθώς τα στοιχεία που ελέγχονται δεν αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε.

Τέλος, η μεταμόσχευση τριχών, που σήμερα γίνεται με πολύ πιο απλή και λιγότερο επεμβατική μέθοδο, θα μπορούσε να είναι μια λύση σε κάποια περιστατικά ανδρών ή γυναικών με προχωρημένη Αλωπεκία.

Designed and Developed by JIT
Top