Blog

Αλλεργίες & Δερματίτιδες της Άνοιξης

Η Άνοιξη είναι μια αγαπημένη εποχή, αλλά πολλοί δυσκολεύονται να την απολαύσουν. Η αιτία είναι οι Αλλεργίες και οι Δερματικές παθήσεις της εποχής αυτής. Για τις Αλλεργίες του αναπνευστικού θα πούμε επιγραμματικά κάποια πράγματα καθώς το αντικείμενο αυτό αφορά τους Αλλεργιολόγους. Θα εστιάσουμε στις δερματικές παθήσεις της εποχής και στα tips που θα σας βοηθήσουν να γίνεται φίλοι με την Άνοιξη.
Την Άνοιξη λοιπόν, η φύση οργιάζει και μαζί της και τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος κυρίως από την γύρη των πεύκων και άλλων φυτών ή δέντρων. Έτσι υποτροπιάζουν η Αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα, αλλά και το Άσθμα. Η ρινίτιδα εμφανίζεται με έντονη και καταρροή και φτέρνισμα και η επιπεφυκίτιδα με κνησμό, αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια και έκκριμα, τις γνωστές τσίμπλες. Το Άσθμα από την άλλη, μπορεί να έχει ως αίτιο κάποια αλλεργιογόνα, όμως τελικά δίνει συμπτώματα που απαιτούν αντιμετώπιση Πνευμονολόγου.
Την Άνοιξη όμως εμφανίζονται και κάποιες δερματικές παθήσεις που δυσκολεύουν αρκετό κόσμο. Ας δούμε ποιες είναι, πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και τρόπους για να προλάβουμε κάποιες από αυτές.

1. Δερματίτιδα από κάμπιες
Την Άνοιξη οι κάμπιες αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα για μεγάλο αριθμό πληθυσμού με εμφάνιση πομφών, ερυθρότητας και κνησμού. Αν βρεθήκατε σε περιβάλλον με γύρη και κάμπιες, επιστρέφοντας σπίτι τινάξτε καλά τα ρούχα σας και κάντε ένα δροσερό ντους.
Αν έχετε γνωστή αλλεργία αποφύγετε περιοχές με πεύκα και να έχετε πάντα μαζί σας ένα αντιισταμινικό gel ή κρέμα κορτιζόνης.

2. Δήγματα εντόμων
Καθώς αρχίζουμε να βγαίνουμε στον κήπο και την εξοχή γενικότερα, είναι συχνότερα τα τσιμπήματα εντόμων. Για τους περισσότερους μπορεί να είναι μια ήπια ενόχληση που με μια κρέμα που συνδυάζει κορτιζόνη και αντιβίωση περνάει, αλλά για άτομα με αλλεργική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσει σε βασανιστικό κνησμό και οίδημα στην περιοχή που κάνει μέρες να περάσει.
Χρειάζεστε κρέμα κορτιζόνης και ανάλογα με τις οδηγίες του Δερματολόγου σας, ίσως χρειαστούν αντιισταμινικά ή και κορτιζόνη από το στόμα

3. Αλλεργική Κνίδωση – Αγγειοοίδημα
Αυτές οι δύο καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή ξεχωριστά.
Η κνίδωση εκδηλώνεται με την εμφάνιση ερυθρών πλακών που δίνουν εικόνα σαν φουσκώματα πάνω στο δέρμα και είναι εξαιρετικά κνησμώδεις. Το Αγγειοοίδημα εμφανίζεται είτε μόνο του είτε σε προχωρημένη Κνίδωση και μπορεί να έχουμε οίδημα στα χείλη, τα βλέφαρα αλλά και τον λάρυγγα, οπότε η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη απόφραξη του αναπνευστικού. Ευτυχώς αυτό δεν είναι συχνό.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με κορτιζόνη σε ενδομυϊκή ή σε ενδοφλέβια χορήγηση και στις πιο ήπιες καταστάσεις με κορτιζόνη από το στόμα. Η αγωγή πάντα συνδυάζεται με αντιισταμινικά και ειδική δίαιτα καθώς πολλά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή της κλινικής εικόνας. Η περίοδος πριν από το Πάσχα όπου πολλοί νηστεύουν και τρέφονται με θαλασσινά, είναι εποχή που βλέπουμε αρκετές Κνιδώσεις.
Αν έχετε ιστορικό τροφικής αλλεργίας, αποφύγετε ότι δεν ταιριάζει στον οργανισμό σας και φροντίστε να έχετε στο φαρμακείο σας αντιισταμινικά και χάπια κορτιζόνης, ώστε να είστε έτοιμοι να κάνετε την αγωγή στις δόσεις που θα σας δώσει ο Δερματολόγος σας, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεται για φαρμακείο.

4. Φυτο-φωτο δερματίτιδα
Η δερματίτιδα αυτή για να εκδηλωθεί απαιτούνται δύο παράγοντες. Επαφή με αγριόχορτα και κάποια φυτά ή δένδρα με ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο. Αυτό που συμβαίνει την Άνοιξη, είναι ότι καθώς ο καιρός ανοίγει, οι περισσότεροι εκμεταλλευόμαστε τις ηλιόλουστες μέρες για μια βόλτα στην εξοχή, όπου μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα και η έκθεση στον ήλιο και η επαφή με κάποια φυτά, οπότε στο σημείο επαφής εμφανίζεται ερυθρός πομφός με έντονο κνησμό και μερικές φορές σαν αντίδραση του δέρματος δημιουργούνται και φουσκάλες με υγρό.
Καλό είναι αν σας συμβεί να καθαρίσετε την περιοχή με νερό και στην συνέχεια να βάλετε μια κορτιζονούχο κρέμα, που καλό είναι να έχετε πάντα μαζί στις εξορμήσεις σας. Επιστρέφοντας συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας για ότι άλλο πρέπει να συμπληρώσετε στην αγωγή σας.

5. Πολύμορφο εκ φωτός
Αν και ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα και θα περιμέναμε όλοι να είμαστε εξοικειωμένοι με τον ήλιο, εντούτοις υπάρχουν άνθρωποι που ειδικά την Άνοιξη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με την πρώτη κατά κάποιο τρόπο έκθεσή τους στον Ανοιξιάτικο ήλιο. Ο ρουχισμός τις εποχής είναι πιο ελαφρύς και εκτός από το πρόσωπο εκτίθενται στον ήλιο περιοχές του σώματος που τον Χειμώνα είναι κρυμμένες, όπως τα χέρια και το ντεκολτέ. Συνήθως αυτές οι περιοχές στην πρώτη έκθεσή τους στον ήλιο εμφανίζουν μια δερματική αντίδραση με εξάνθημα και κνησμό. Αυτή η αντίδραση δεν σχετίζεται με τον φωτότυπο του δέρματος. Μπορεί να αφορά εξ ίσου το λευκό, το σταρένιο αλλά και το μαύρο δέρμα. Όχι σπάνια μπορεί να επεκταθεί η δερματίτιδα και σε περιοχές που δεν εκτέθηκαν στον ήλιο.
Όταν εμφανιστεί για πρώτη φορά η αγωγή με κορτιζόνη και αντιισταμινικά βοηθά στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην συνέχεια η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται πολύ αργή σταδιακή αύξηση του χρόνου ηλιοέκθεσης και αγωγή που θα ακολουθήσετε μετά από τις οδηγίες του γιατρού σας.
Και επειδή θα αναρωτιέστε αν αυτό θα το αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο την Άνοιξη, ναι έτσι είναι. Γι αυτό ο Δερματολόγος θα σας συστήσει ειδικές φωτοθεραπείες που θα εκπαιδεύσουν το δέρμα σας, ώστε σιγά σιγά να μην αντιδρά στην έκθεσή του στον ήλιο.
Εδώ να τονίσω την σημαντική προστασία που προσφέρουν το αντηλιακό, το καπέλο και ο κατάλληλος ρουχισμός ειδικά την Άνοιξη που το δέρμα δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στις ανάγκες της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία

6. Φωτοαλλεργική δερματίτιδα
Αντίδραση του δέρματος που απαιτεί πάλι δύο παράγοντες. Την χρήση κάποιου φαρμακευτικού ή καλλυντικού σκευάσματος και την έκθεση στον ήλιο. Η δερματική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα εκτεθειμένα όσο και καλυμμένα μέρη του σώματος. Κλινικά κι εδώ έχουν κοκκινίλες, φυσαλίδες και κνησμό. Υπάρχουν τεστ που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βρεθεί το αλλεργιογόνο που προκαλεί το πρόβλημα στην περίπτωσή σας.

7. Ηλιακή Κνίδωση
Μιλήσαμε για την Κνίδωση, το πως παρουσιάζεται και πως αντιμετωπίζεται. Εδώ απλά επισημαίνω ότι πρόκειται για πραγματική αλλεργία στον ήλιο! Ευτυχώς είναι πολύ σπάνια κατάσταση

8. Δυσιδρωσικό Έκζεμα
Είναι μια πολύ χαρακτηριστική μορφή εκζέματος που για αρκετούς ασθενείς έχει μια εποχική προτίμηση. Είναι κνησμώδης δερματίτιδα και κλινικά εμφανίζει μικρές φυσαλίδες κάτω από το δέρμα που όταν σπάνε βγάζουν ένα καθαρό υγρό. Συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα στα δάκτυλα. αλλά και στην παλάμη ή το πέλμα. Μπορεί να αφορά ξεχωριστά ή και μαζί, παλάμες και πέλματα. Κι εδώ η κρέμα κορτιζόνης είναι ότι πρέπει για άμεση αντιμετώπιση πριν απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Μερικά tips για πιο ήρεμη είσοδο στην εποχή της Άνοιξης:
• Φροντίζετε να μην υπάρχει σκόνη μέσα στο σπίτι
• Καθαρίζετε συχνά την γύρη από την βεράντα και τον κήπο
• Στις εκδρομές σας φροντίστε να έχετε μαζί σας αντηλιακό και καπέλο
• Πάντα στο φαρμακείο σας να υπάρχει μια κορτιζονούχος κρέμα
• Η έκθεσή σας στον ήλιο να γίνεται προοδευτικά
• Αν έχετε γνωστό πρόβλημα φροντίστε να αποφεύγεται ότι ενοχλεί το δέρμα και τον οργανισμό σας γενικότερα.

Στην Arnaderm μπορείτε να απευθύνεστε για επιστημονική διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που σας απασχολεί

Φόρμα Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

    Designed and Developed by JIT
    Top