Στην σύγχρονη εποχή η αποτρίχωση απασχολεί γυναίκες και άντρες.
Παραδοσιακοί μέθοδοι όπως το ξυράφι και το κερί τείνουν να ξεχαστούν καθώς τα Laser μας προσφέρουν πιο εύκολη και μόνιμη λύση στην αποτρίχωση. Η χρήση βελόνας έχει την θέση της όταν πρόκειται για μεμονωμένες τρίχες συνήθως στο πρόσωπο, οπού το Laser θεωρείται ότι δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί. Αν εξαιρέσουμε το πρόσωπο που θεωρείται ορμονοεξαρτώμενη περιοχή και συνήθως καθυστερεί να ανταποκριθεί, το υπόλοιπο σώμα έχει μια εξαιρετικά γρήγορη ανταπόκριση στις συνεδρίες Laser και με μόνιμα αποτελέσματα.
Τα ιατρικά Laser που χρησιμοποιούμε για την αποτρίχωση είναι το Laser Αλεξανδρίτη, το Nd-Yag και το CO2. Το Laser Αλεξανδρίτη φαίνεται ότι έχει πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα σε σχέση με τα υπόλοιπα Laser, αλλά το Nd-Yag για παράδειγμα είναι πιο ταιριαστό στα δέρματα με σκούρο φωτότυπο. Με λίγα λόγια κάθε Laser έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες. Στην χώρα μας χρησιμοποιείται περισσότερο το Laser Αλεξανδρίτη που ταιριάζει στον Ελληνικό φωτότυπο δέρματος.
Το Laser Alexandrite εκπέμπει μονοχρωματικό φως σε μήκος κύματος 755nm. Το φως αυτό, εκπέμπεται ελεγχόμενα από τη συσκευή μέσα από μια πολύ λεπτή οπτική ίνα και απορροφάται από την μελανίνη των κυττάρων του θυλάκου της τρίχας. Τέλος το μηχάνημα συνδέεται, με μηχάνημα ψυχρού αέρα συνδυαστικά με τον κάθε παλμό του Laser, ελαχιστοποιώντας το αίσθημα του πόνου.
Πριν ξεκινήσετε αποτρίχωση και πριν κλείσετε κάποιο το πακέτο θεραπειών που βρήκατε στο διαδίκτυο, ρωτήστε με ποιο μηχάνημα Laser θα κάνετε αποτρίχωση. Υπάρχουν πολλά ήδη Laser , όπως επίσης και πολλά μηχανήματα που τα βαφτίζουν Laser χωρίς να είναι. Είναι τεράστιας σημασίας το να απευθύνεστε σε εξειδικευμένο γιατρό για αυτή την θεραπεία, καθώς εκτός από το είδος του μηχανήματος, η παραμετροποίηση του μηχανήματος απαιτεί βαθιά γνώση της χρήσης των Laser, ώστε να μην οδηγηθείτε σε αναποτελεσματικές συνεδρίες ή σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο χειρισμός του laser από άτομα που δεν έχουν την γνώση αλλά και την υπευθυνότητα για να κάνουν χρήση ιατρικών μηχανημάτων μπορεί να σας κοστίσει παραπάνω χρήματα αλλά και σε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Πριν ξεκινήσει η θεραπεία αποτρίχωσης, ο γιατρός ζητά το Ιατρικό ιστορικό, καθώς υπάρχουν νοσήματα ή τύποι δέρματος που αποτελούν αντένδειξη για χρήση του Laser. Πρέπει να έχετε αποφύγει για τουλάχιστον ένα μήνα, μεθόδους αποτρίχωσης που καθυστερούν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας πχ κερί, αλλά και πρόσφατο μαύρισμα από τον ήλιο, Solarium ή κρέμες μαυρίσματος. Το ίδιο και μετά την θεραπεία.
Μία δύο μέρες πριν την θεραπεία πρέπει να έχει γίνει ξύρισμα-ψαλίδισμα των τριχών, ώστε το laser να δράσει κατ’ ευθείαν στην ρίζα της τρίχας και όχι στο ελεύθερο άκρο της. Την ημέρα της συνεδρίας σχεδιάζουμε τετράγωνα με λευκό μολύβι, μέθοδος που μας βοηθά να είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει σάρωση όλων των περιοχών και καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Απαιτείται επίσης χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας, το δέρμα είναι απαλό και λείο. Κάποιες τρίχες μπορεί όμως να φαίνονται μέσα στα τριχοθυλάκια. Πρόκειται για «καρβουνιασμένες» τρίχες που θα αποβληθούν σε 15 περίπου ημέρες.
Η επανάληψη της συνεδρίας γίνεται με βάση τον κύκλο της τρίχας. Στόχος μας, η εφαρμογή του Laser να γίνεται στην αναγενή φάση της τρίχας, όπου τα μελανινοκύτταρα είναι πολύ περισσότερα, η απορρόφηση μεγαλύτερη κι η θεραπεία πολύ πιο αποτελεσματική. Ο κύκλος της τρίχας είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιοχή του σώματος, αλλά συνήθως στις 4 το πολύ 6 εβδομάδες πρέπει να επαναλάβουμε την θεραπεία. Εφόσον η σάρωση της περιοχής που εφαρμόζεται το Laser έχει γίνει σωστά και υπεύθυνα, δεν χρειάζεται το «επαναληπτικό» που συχνά ακούμε. Τα δε αποτελέσματα είναι μόνιμα, οπότε δεν χρειάζεται και «συντήρηση» μια φορά τον χρόνο, όπως μπορεί να έχετε ακούσει ή να έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο.
Συνοψίζοντας, η Laser αποτρίχωση είναι η πιο σύγχρονη, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες και άνδρες και μάλιστα από την έναρξη της εφηβείας, αλλά δεν έχει θέση στην αποτρίχωση σε πολύ ξανθές και λευκές τρίχες. Συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να σας ενημερώσει για αυτήν την μέθοδο αποτρίχωσης.