Πρόκειται για νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από Λεμφαγγειίτιδα, Λεμφαδενίτιδα και πυρετό, και οφείλεται στην Φιλάρια. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η εγκατάσταση χρόνιας Ελεφαντίασης. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από μολυσμένα κουνούπια. Η ενήλικη Φιλάρια ζει και γονιμοποιείται στα λεμφαγγεία των άκρων και των γεννητικών οργάνων. Μετά από ένα χρόνο από την μόλυνση, τα γονιμοποιημένα θηλυκά, εκβάλλουν μικροφιλάριες στο περιφερικό αίμα και στην συνέχεια παραλαμβάνονται από τα κουνούπια με το τσίμπημα, οπότε η λοίμωξη επεκτείνεται. Οφείλεται στον νηματοειδή σκώληκα Wuchereria bancrofti ή Brugia malayi. Εμφανίζεται σε Αφρική, Ασία, Νότιο Αμερική και Ειρηνικό Ωκεανό.
Μετά από επώαση περίπου ενός έτους, εμφανίζεται πυρετός, λεμφαγγειίτιδα κνημών και οσχέου, καθώς και λεμφαδενίτιδα. Ακόμη μπορεί να έχουμε, ορχίτιδα, Κνίδωση, και βλάβες τύπου Οζώδους Ερυθήματος. Στα αρχικά στάδια οι προσβολές εμφανίζονται κάθε μήνα και γίνονται αραιότερες και λιγότερο σοβαρές καθώς περνάει ο καιρός. Η λοίμωξη ακολουθείται από ίνωση και απόφραξη των υποδόριων ιστών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση Ελεφαντίασης κνημών ή και γεννητικών οργάνων. Το δέρμα παχύνεται, είναι ξηρό, ανοίγει εύκολα, επιμολύνεται και δημιουργούνται εξελκώσεις.
Η κλινική εικόνα και το ιστορικό συνήθως μας καθοδηγούν, αλλά οι Φιλάριες μπορούν να ανιχνευτούν στο αίμα, ειδικά από δήγματα αίματος που λαμβάνονται γύρω στα μεσάνυχτα (η Φιλάρια αποβάλει τις μικροφιλάριες συνήθως 12.00 τα μεσάνυχτα με 2.00 το πρωί). Ακόμη υπάρχει ενδοδερμική δοκιμασία για την Φιλάρια και τέλος η Βιοψία Λεμφαδένα, βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Συνήθως απάντα καλά στην θεραπεία με Διαιθυλκαρμπαμαζίνη.