Πρόκειται για επώδυνη προσβολή δερματικών νεύρων που προκαλείται από επαναδραστηριοποίηση του ιού Έρπητα Ζωστήρα- Ανεμευλογιάς.
Στην πρώτη επαφή με τον ιό προκαλείται Ανεμευλογιά και αφήνει μερική ανοσία που συνήθως διαρκεί δεκαετίες. Στην περίοδο αυτή, ο ιός είναι σε λανθάνουσα κατάσταση και κάτω από συνθήκες όπως, κόπωση, άγχος, κακή γενική υγεία, πτώση του Ανοσοποιητικού συστήματος κλπ, ο ιός επαναδραστηριοποιείται, μόνο που προσβάλει ένα δερματικό νευροτόμιο. Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο για το αν η μετάδοση μπορεί να γίνει από άλλο άτομο. Το γεγονός ότι πολλές φορές βλέπουμε πολλά περιστατικά με Έρπητα ζωστήρα στην ίδια περίοδο, δηλώνει ότι μάλλον μπορεί να μεταδοθεί και από άλλο άτομο. Για αυτό πάντα προτείνεται να παίρνονται μέτρα προστασίας για την μετάδοση του ιού στην οικογένεια, την δουλειά κλπ. Φαίνεται πως περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι, αν και έχουμε εμφάνιση Έρπητα Ζωστήρα και σε παιδία.
Το πρώτο σύμπτωμα είναι ισχυρό άλγος και κακουχία, που προηγούνται αρκετές ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Το εξάνθημα εμφανίζεται στην περιοχή του νευροτομίου που έχει προσβληθεί. Οι βλάβες είναι φυσαλίδες σε ερυθηματώδη βάση, που συρρέουν σε ομάδες, μετατρέπονται σε φλύκταινες και τελικά εφελκιδοποιούνται. Υποχωρούν αφήνοντας λευκωπές ουλές. Συνήθως η διάρκεια της νόσου είναι γύρω στις 2-3 εβδομάδες.
Μεθερπητική νευραλγία: σχετικά συχνή επιπλοκή κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, με νευραλγία για πολύ καιρό μετά την υποχώρηση του εξανθήματος.
Προσβολή οφθαλμικού κλάδου του τριδύμου νεύρου: σε αυτήν την περίπτωση πάσχει το μάτι και χρειάζεται ειδική φροντίδα από Οφθαλμίατρο.
Προσβολή του ιερού νεύρου: με κατακράτηση ούρων και δυσχέρεια στην αφόδευση.
Σύνδρομο Ramsay Hunt: σε προσβολή του υπογνάθιου γαγγλίου με αποτέλεσμα παράλυση προσώπου.
Μεθερπητική παράλυση: προσωρινή παράλυση, άνω ή κάτω άκρου αποτέλεσμα καταστροφής κινητικών νεύρων.
Διάσπαρτος έρπητας ζωστήρας: ξεκινά με προσβολή ενός νευροτομίου, αλλά επεκτείνεται όπως η ανεμευλογιά σε ανοσοκατασταλμένους.
Αρχικά απαιτούνται μέτρα προστασίας για την μετάδοση του ιού, ειδικά σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Ακόμη προστασία από επιμολύνσεις με σχολαστική καθαριότητα.
Τοπικά οι κομπρέσες με φυσιολογικό ορό ή Βορικό οξύ, προσφέρουν αντισηψία και ταυτόχρονα στεγνώνουν τις φυσαλίδες. Χρήση αντιβιοτικής κρέμας ή και κρέμας με Καψαϊσίνη, για την ανακούφιση από το αίσθημα καύσου και τον πόνο. Κάποιες φορές δυστυχώς χρειάζεται παρακολούθηση του ασθενούς σε Ιατρείο πόνου.
Από του στόματος, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει αγωγή με Βαλακυκλοβίρη (Valterx), Φαμκυκλοβίρη (Famvir), με Bριμουδίνη (Brivir) ή με Ακυκλοβίρη (Zovirax).