Υπάρχει μία σύγχυση γύρω από τους όρους “Έκζεμα”, “Ατοπία” και “Δερματίτιδα.
Τις περισσότερες φορές με την χρήση των όρων αυτών, γίνεται περιγραφή της ίδιας πάθησης.
Το Έκζεμα είναι μια χρόνια κνησμώδης δερματοπάθεια, που μπορεί να προσβάλλει βρέφη και παιδιά, αλλά και ενήλικες ή ηλικιωμένους, και οφείλεται σε διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού.
Έχει διάφορα στάδια τα οποία εξαρτώνται από τον βαθμό φλεγμονής στο δέρμα. Έτσι μπορεί να έχουμε το οξύ, το υποξύ και το χρόνιο. Αυτά μπορούν να εμφανίζονται συγχρόνως ή μεμονωμένα στον ίδιο άρρωστο.
Κλινικά το οίδημα προκαλεί ερυθρές βλατίδες που μπορεί να μετατρέπονται σε βλατιδοφυσαλλίδες ή πομφόλυγες, με έξοδο ορού (οξύ ή υγρό έκζεμα). Σε λιγότερο οξείες καταστάσεις (υποξύ έκζεμα) παρατηρείται πήξη του ορού και εφελκιδοποίηση.
Στο χρόνιο (ξηρό έκζεμα) το δέρμα είναι ερυθρό, ξηρό, ελαφρά παχύτερο, με τάση για ρωγμές.
Στους περισσότερους τύπους Εκζέματος υπάρχει κνησμός. Ο κνησμός, οδηγεί σε ξεσμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση εκδορών και λειχηνοποίησης, δηλαδή πάχυνσης του δέρματος.
Μπορεί να προσβάλει διάφορες περιοχές, αν και συχνότερα εμφανίζεται στις άκρες χείρες. Έχει παρατηρηθεί ότι το έκζεμα υποτροπιάζει συχνότερα τον Χειμώνα, κάτω από συνθήκες έντασης και σε λοιμώξεις, από ιούς ή μικρόβια. Το γενικευμένο Έκζεμα είναι μια κατάσταση δύσκολη, με επιπλοκές, αλλά ευτυχώς παρατηρείται συχνότερα σε πιο βόρειες χώρες.
Περιποίηση του δέρματος με ειδικά μαλακτικά και σαπούνια.
Προστασία από λοιμώξεις.
Ιδιαίτερη περιποίηση τους Χειμερινούς μήνες.
Μίγματα με Κορτιζόνη για τοπική χρήση.
Αντιισταμινικά από το στόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα , ώστε να κοπεί ο φαύλος κύκλος Kνησμού-ξεσμού-επιδείνωσης.
Αντιβιοτικά από το στόμα σε επιμολύνσεις.