Συχνός κακοήθης όγκος του δέρματος, που επεκτείνεται τοπικά και δεν δίνει μεταστάσεις. Αφορά περισσότερο τις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος. Πολύ συχνό είναι στο πρόσωπο και τον λαιμό.
Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η βασική αίτια πρόκλησής του, γι αυτό και εμφανίζεται σε ηλιοεκτεθημένες περιοχές. Προσβάλει συχνότερα άτομα με ανοιχτό φωτότυπο δέρματος.
Μπορεί να παραμείνει σαν μικρή βλατίδα για πάρα πολύ καιρό. Αναπτύσσεται συνήθως πολύ αργά. Παρ ότι έχει μόνο τοπική επέκταση, αν η βλάβη είναι παραμελημένη μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στους γύρω ιστούς.
Διαβρωτικό
Μελαχρωματικό
Κυστικό
Επιφανειακό
Τύπου Σκληροδερμίας.
Πρόκειται για βλάβη που ενώ είναι ανώδυνη, αιμορραγεί συχνά, εφελκιδοποιείται αλλά δεν κλείνει. Ξεκινά σαν μια βλατίδα που στην συνέχεια γίνεται οζίδιο και αργότερα δημιουργεί έλκος κεντρικά. Το κέντρο μπορεί να έχει εφελκίδα προσκολλημένη, ενώ η περιφέρεια είναι επηρμένη με μικρά οζίδια σαν μαργαριτάρια. Στην επιφάνεια της βλάβης μπορεί να υπάρχουν και ευρειαγγείες.
Κλινικά είναι παρόμοιο με το Διαβρωτικό, αλλά τα όρια του όγκου είναι μελαχρωματικά.. Συχνά βλέπουμε εναπόθεση μελανίνης σε ένα σημείο στην περιφέρεια σαν μελαχρωματικό στίγμα.
Σε αυτό τον τύπο, το κεντρικό μέρος της βλάβης δεν διασπάται και δεν δημιουργεί έλκος.. Πρόκειται για μια βλατίδα που σταδιακά παίρνει μαργαριταροειδές χρώμα, με λεία επιφάνεια και ανάπτυξη ευρειαγγειών. Συχνά συγχέεται από άλλες ειδικότητες με κύστη, οπότε και καθυστερεί αρκετά να μπει η διάγνωση
Πρόκειται για πλάκα ερυθρή ελαφρά επηρμένη, με στερεά προσκολλημένα λέπια. Η περιφέρεια είναι ελαφρά κυματοειδής, και με μικρά οζίδια σαν μαργαριταράκια. Σε παραμελημένες περιπτώσεις, η πλάκα παχύνεται καθώς και τα λέπια της επιφάνειας και για αυτό πολλές φορές άλλες ειδικότητες , συγχέουν την βλάβη με αυτή της Ψωρίασης
Εδώ η βλάβη είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Έχουμε μια πλάκα ελαφρά επηρμένη, λεία και σκληρή. Συνήθως συγχέεται με ουλή, καθώς δεν υπάρχει ούτε έλκος, ούτε λέπια. Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μορφή Βασικοκυτταρικού καρκινώματος, καθώς η διάγνωση μπαίνει συνήθως καθυστερημένα, και ο όγκος διηθεί το δέρμα πολύ πιο πέρα από τα όρια της πλάκας, αλλά και σε βάθος, προς τους υποδερματικούς ιστούς.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση του επιθηλιώματος, και γίνεται με: Απόξεση, αφαίρεση με Curette,κλασική Χειρουργική αφαίρεση ή Ακτινοθεραπεία. Ειδικά το Επιφανειακά Επεκτεινόμενο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, πηγαίνει εξαιρετικά καλά με κρέμα Imuquimod ή Fluorouracil.