Πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που οφείλεται στο μικρόβιο Neisseria Gonorhoeae.
H λοίμωξη στους άντρες δίνει άμεσα συμπτώματα και έτσι αναζητούν εγκαίρως θεραπεία, σε αντίθεση με πολλές γυναίκες που δεν εμφανίζουν σαφή συμπτωματολογία και πολλές φορές αναζητούν θεραπεία όταν ήδη έχουν επιπλοκές.
Τα συμπτώματα στους άντρες εμφανίζονται μέσα σε πέντε μέρες από την ύποπτη επαφή, ενώ στις γυναίκες συνήθως εντός τριάντα ημερών από την ύποπτη επαφή. Προσβάλλονται συχνότερα νεαροί ενήλικες και η προσβολή μπορεί να αφορά εκτός από τα γεννητικά όργανα, το ορθό, τον φάρυγγα, τους επιπεφυκότες και το ουροποιητικό.
Προκαλούνται ουρηθρικές εκκρίσεις που δυστυχώς στην γυναίκα μπορεί να διαφύγουν της προσοχής.
Στον άντρα έχουμε χαρακτηριστική πρωινή έκκριση λευκοκίτρινου παχύρρευστου υγρού, που λερώνει συνήθως το εσώρουχο. Υπάρχει ένας βαθμός οιδήματος στο στόμιο της ουρήθρας, δυσουρία και αίσθημα καύσου.
Μπορεί εκτός των γεννητικών οργάνων να προσβληθούν το ορθό μετά από πρωκτική επαφή και ο στοματοφάρυγγας από στοματική επαφή.
Η μετάδοση μεταξύ ενηλίκων, γίνεται μόνο με την σεξουαλική επαφή. Τα νεογνά μπορούν να προσβληθούν κατά την δίοδό τους μέσα από τον γεννητικό σωλήνα μολυσμένης μητέρας.
Ανεύρεση με χρώση κατά Gram και Καλλιέργεια από επίχρισμα του εκκρίματος ουρήθρας.
Το επίχρισμα λαμβάνεται από το πρωινό έκκριμα. Σε περίπτωση ανδρών, ζητάμε να μην ουρήσουν το πρωί, πριν την εξέταση ώστε να μην καθαρίσει κατά κάποιο τρόπο η ουρήθρα από τα ούρα και έχουμε ψευδώς αρνητική απάντηση. Υλικό μπορούμε να πάρουμε και από τον φάρυγγα και το ορθό.
Αρχικά απαιτείται ενημέρωση του συντρόφου για να λάβει θεραπεία και χρήση προφυλακτικού.
Από το στόμα αντιβιοτική κάλυψη με Κεφιξίμη, Κεφτριαξόνη, Σιπροφλοξασίνη, Αζιθρομυκίνη και Δοξυκυκλίνη.
Εναλλακτικά μπορούν να δοθούν ένεση Σπεκτινομυκίνης ή Κινολόνη εφ’ άπαξ.
Επιμένουσες περιπτώσεις, θα πρέπει να ελεγχθούν για επιμόλυνση από Χλαμύδια ή άλλους μικροοργανισμούς.
Καθυστέρηση στην λήψη αγωγής μπορεί να οδηγήσει στους μεν άντρες σε προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και κυστίτιδα, στις δε γυναίκες τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα και στείρωση.